Gazete Vatan Logo

6 madde analiz bir de özeleştiri!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Günaydın’ın hazırladığı raporda yerel seçimdeki oy dağılımını 6 etkenin belirlediği anlatıldı. En yetkili organ PM’ye sunulacak raporda özeleştiri de yapıldı

6 madde analiz bir de özeleştiri!

Yerel seçimlerin ardından seçimlere ilişkin "Neden beklenen başarıyı yakalayamadık?" sorusuna cevap arayan CHP, ilk resmi raporunu hazırladı. Raporda 6 maddelik "reçete" çıkarılırken seçimin "genel seçim" havasında geçmesi, Bütünşehir yasasının yarattığı sonuçlar ve aday saptama gibi konuların yerel seçim sonuçlarını etkilediği değerlendirmesi yapıldı.



CHP, 2014 yerel seçimlerine ilişkin ilk değerlendirmesini tamamladı. Cuma günü Parti Meclisi'nde ele alınacak MYK raporunda yer alan değerlendirme Ankara Milletvekilli Gökhan Günaydın'ın başında bulunduğu Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından hazırlandı.Raporda "İl genel meclisi ve belediye meclisi" bazında CHP'nin yüzde 25,59; AKP'nin yüzde 43,32 oy aldığı; "belediye başkanlığı bazında" ise CHP'nin yüzde 29,6, AKP'nin de yüzde 45,6 oy aldığı belirtildi.

REFERANDUMLA KIYASLANDI

Hazırlanan raporda, yerel seçimler bazında yapılan karşılaştırmaya göre AKP'nin 2009'a göre oylarını artırdığı ancak 2011'e göre 2 milyon oy kaybettiği ifade edildi. Raporda şöyle denildi:

OYLAR DARALDI: 2014 seçimlerinin genel seçim karakteristiği taşığı değerlendirmesiyle, AKP'nin 2011'e göre meclis oyları bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında 1 milyona yakın oy kaybettiği saptanmalıdır. 2014 Mart seçimlerinin referandum özelliği öne çıkarıldığında ise 12 Eylül 2010'a göre AKP bloğunun yüzde 58'den yüzde 45'e daraldığı görülmektedir.

OYUMUZ ARTTI: CHP'nin oy oranlarının 2009'a kadar olan süreçte yüzde 20-25 banından, bu tarihten sonra yüzde 25-30 bandına geliştiği görülmektedir. Yerel seçimlerle karşılaştırıldığında CHP'nin oyları meclis bazında 2 milyon, belediye başkanları bazında 4 milyon artış göstermiştir. Bu artışlar oransal olarak, yüzde 23,1'den, sırasıyla yüzde 25,6 ve yüzde 29,6'ya olan gelişimi ifade etmektedir. 2011'le karşılaştırıldığında ise, CHP'nin oylarındaki artış meclis bazında 350 bin, belediye başkanları bazında 2 milyon dolayındadır.

YÜZDE 2 İLE KAYBETTİK: Yerel seçim sonuçlarına göre CHP; 6 Büyükşehir, 8 il, 102 büyükşehir ilçe, 56 ilçe, 60 belde belediyesi olmak üzere 232 belediye kazanmıştır. Toplamda 104 belediye muhafaza edilmiş, 87 belediye kaybedilmiş ve 67 yeni belediye kazanılmıştır. Zonguldak, Yalova ve Hatay Büyükşehir'in de bulunduğu toplam 19 belediye yüzde 2'den az farkla kazanılmıştır. Ankara, Antalya, Büyükşehir belediyelerinin de aralarında olduğu toplam 25 belediye ise yüzde 2'den daha az oy farkı ile kaybedilmiştir.

6 GEREKÇE

Raporda yerel seçimlerde oy dağılımını belirleyen 6 etken de sıralanarak seçimlerde beklenenin neden elde edilemediği değerlendirildi. Rapora göre 6 etken şöyle:

1- Seçimlerin yerel seçim karakteristiğinden daha çok genel seçim ve hatta referandum özelliklerini taşıması.

2- Seçmenin stratejik oy davranışları nedeniyle partiler arasındaki oyların kayışı. (MHP'nin güçlü olduğu yerlede CHP'lilerin MHP'ye oy vermesi kastediliyor)

3- Yasal düzenlemelerle Büyükşehir sayısı ve statüsünün değiştirilmesinin ortaya çıkardığı sonuçlar. (Büyükşiehir olan illerde taşranın da büyükşehir belediyesine oy kullanması kastediliyor)

4- AKP'nin devlet olanaklarını kullanması ve kampanyaların tanıtım ve finansmanı alanındaki açık adaletsizlikler.
5- Mevcut belediyelerin başarılı veya başarısız geçmişleri
6- Aday saptama konusundaki başarılı veya başarısız tercihler.

DAHA AYRINTILI ANALİZ

Raporda seçim sonuçlarının çizilen çerçeve ışığında parti içinden ve parti dışından gelecek katılımcılar, "siyaset bilimine kurallarına uyarlı biçimde" daha ayrıntılı ve analitik bir eksende değerlendirileceği de ayrıca belirtildi. Raporda, yerel seçim öncesi yapılan çalışmalar, strateji çalışmaları konusunda da bilgi verildi.

SANDIK SONUÇLARI GİRİLMEDİ

CHP Parti Meclisi'ne sunulan rapora göre, Genel Başkan Yardımcısı Emrehan Halıcı'nın koordinasyonunda kurulan seçim takip sistemine örgütlerden veri akışında beklenen yüzdelere ulaşılamadı. Türkiye genelindeki 194 bin 704 sandıktan yüzde 40,2'sine denk gelen 78 bin 312'sinin sonuçları CHP örgütleri tarafından partinin hazırladığı sisteme girilebildi. En yüksek oran Ankara'da yakalanırken, Ankara'da sandıkların yüzde 99,9'u örgüt tarafından CHP'ye ulaştırıldı. Ancak, İstanbul, İzmir, Antalya gibi metropollerde dahi çok düşük oranlar yakalandı. İstanbul örgütü sandık sonuçlarının sadece yüzde 27,3'ünü parti yönetimine ulaştırırken, bu oran İzmir'de yüzde 56,5, Antalya'da yüzde 53,1 Mersin'de ise yüzde 53,6 olarak gerçekleştirildi.

Haberin Devamı