Gazete Vatan Logo

6 gün sonra başlıyor!

Asrın Projesi Marmaray 29 Ekim’de açılıyor

6 gün sonra başlıyor!

Başbakan Erdoğan, Avrupa ile Asya’yı birbirine bağlayan Asrın Projesi Marmaray’ı 29 Ekim’de açıyor. Kazlıçeşme-Ayrılıkçeşme arasında hizmet verecek beş duraklı hattı kullanan İstanbullular Anadolu yakasında Kadıköy-Kartal metrosuna aktarma yapabilecek.

İnsanlı ilk test sürüşü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen Marmaray tüp geçidin resmi açılışı yine Başbakan Erdoğan tarafından 29 Ekim 2013’te Cumhuriyet Bayramı’nda yapılacak. Marmaray ilk etapta 15 kilometrelik bir güzergah olan Avrupa Yakası’nda Kazlıçeşme ile Anadolu Yakası’nda Ayrılıkçeşme durakları arasında sefer yapılacak. Marmaray’ın açılışıyla birlikte modernizasyonu tamamlanan ve yeni inşa edilen Kazlıçeşme, Yenikapı, Sirkeci, Üsküdar ve Ayrılıkçeşme (İbrahimağa olarak da biliniyor) durakları hizmete girecek.


Banliyö hattı 2015’te

Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Marmaray kapsamında yenilenmesi için kapatılan Halkalı-Kazlıçeşme ve Söğütlüçeşme-Gebze banliyö hatlarının modernizasyonu ise 2015’te bitecek. Ulaştırma Bakanlığı’ndan banliyö hatlarının hizmete açılmasıyla ilgili net bir tarih verilmezken, Marmaray Projesi Banliyö Hatları Modernizasyonu (CR3) Sözleşmesi’nin tamamlanma tarihi 18 Haziran 2015 olarak gözüküyor. Proje kapsamında toplamda mevcut olan 37 istasyon yenilenerek metro standartlarına yükseltilecek.

İki dakikada bir sefer

Marmaray, İstanbul Avrupa yakasından Kazlıçeşme durağından başlayarak önce Yenikapı’ya uğrayacak. Ardından Sirkeci İstasyonu’ndan yolcu alıp rotasını İstanbul Boğazı’nın altından Üsküdar Meydan’a çevirecek. Üsküdar Meydan’da ise 90 derece güneye dönüş yaparak Kadıköy istikametine yönelecek Marmaray güzergahının Anadolu yakasındaki ikinci durağı Ayrılıkçeşme olacak. Marmaray hareket saatleri yolcu yoğunluğuna göre 2-10 dakika arasında sefer yapacak şeklinde düzenlenecek kapasiteye sahip. Projenin Üsküdar durağı 20 kilometrelik Üsküdar-Çekmeköy metro hattı ile bağlantılı olacak. Ancak Üsküdar-Çekmeköy metro hattı da 2015’te açılacak.


Marmaray’ın şu anda en çok kullanılacak durağı olarak Ayrılıkçeşme öne çıkıyor. Çünkü bu durakta Kadıköy-Kartal Metrosu’na aktarma yapma imkanı olacak. Kartal yönüne hareket edecek İstanbullular bir durak sonraki Uzunçayır Durağı’nda inerek metrobüs seferlerine 7 dakikalık yeraltı tüneli yürüyüşüyle ulaşabilecek. Benzer şekilde Kartal’dan metro ile gelen bir yolcu Uzunçayır’da inip, metrobüse geçebilecek ya da bir sonraki durak olan Ayrılıkçeşme’de inip, Marmaray’a transfer olabilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ise Kazlıçeşme ve Yenikapı duraklarına gidiş-geliş için yeni otobüs hatları oluşturuyor.

Boğaz 4 dakikada geçilecek

Tamamı 76.3 km. olan projenin bitmesiyle Üsküdar-Sirkeci durakları arasını yani Avrupa’dan Anadolu’ya geçiş yaklaşık 4 dakika, Söğütlüçeşme-Yenikapı arası 12 dakika, Bostancı-Bakırköy arası 37 dakika, Gebze-Halkalı arası yolculuk süresi ise 105 dakikada alınacak. Saatte 28 trenin çalışacağı Marmaray’ın geçiş ücreti 1.95 TL olarak açıklanırken, tek yönde saatte 75 bin, günde yaklaşık 1 milyon yolcu taşınacak.

Haliç Metro Köprüsü de 29 Ekim’de test edilecek

29 Ekim’de bir sürpriz de Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nde yaşanacak. Aynı gün Başbakan Erdoğan, Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nde ilk test sürüşünü de yapacak. Daha sonra test sürüşleri yaklaşık iki ay sürecek. Günde 1 milyon yolcunun kullanması beklenen köprü Ocak 2014’te İstanbulluların hizmetine girecek. İstanbul Metrosu’nun en önemli aşamalarından biri olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü test sürüşleri tamamlandığında, Hacıosman’dan metroya binen yolcular, kesintisiz olarak Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Burada Marmaray bağlantısıyla, Kadıköy-Kartal, Bakırköy-Atatürk Havalimanı veya Bağcılar-Başakşehir’e giden raylı sistemlerle yolculuk edilebilecek.

Haberin Devamı