Gazete Vatan Logo

6 eski Hazine müsteşarını yargıya götürecek dosya

Başbakanlık Teftiş Kurulu Yap-İşlet-Devret projeleri için Hazine tarafından tutulan danışman firmaya yapılan 4 milyon dolarlık ödemede usulsüzlükler tespit etti. 1994-1999 döneminde görev yapan tüm Hazine müsteşarları hakkında suç duyurusunda bulunulacak

Başbakanlık Teftiş Kurulu, 1994-1999 yılları arasında, bazı Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleri için Hukuk Danışmanlığı hizmeti aldığı uluslararası danışmanlık şirketi Arthur&Porther'a yapılan yaklaşık 4 milyon dolarlık ödemenin usulsüz olduğu iddiasıyla altı eski Hazine müsteşarı hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

Kurul söz konusu raporu tamamlayarak, savcılık soruşturması için gerekli izni vermesi amacıyla Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'a sundu. Babacan'ın izin vermesi halinde Hazine eski yöneticileri hakkında savcılık soruşturması başlayacak. Teftiş Kurulu'nun, usulsüzlük nedeniyle soruşturma izni istediği eski Hazine müsteşarları arasında, Osman Birsen, Ayfer Yılmaz, Nevzat Saygılıoğlu, Mehmet Kaytaz, Mahfi Eğilmez ve Yener Dinçmen bulunuyor. Ayrıca ödemelere ilişkin bazı belgelerde imzası bulunduğu gerekçesiyle eski Müsteşar Yardımcısı ve dönemin Dış Ekonomik işler Genel Müdürü Aydın Karaöz hakkında da soruşturma yapılmasını istedi.

İşin içinde Yuvacık ve Berke Barajı var
Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun Yuvacık Barajı projesiyle ilgili raporunun ardından bir inceleme başlatan Hazine Müsteşarlığı Kontrolörler Başkanlığı, incelemeleri sırasında, Hazine'nin özellikle Berke ve Yuvacık başta olmak üzere bazı Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleriyle ilgili hesaplarını inceledi ve hukuk danışmanlığı hizmeti alınmak üzere anlaşılan Arthur&Porther isimli uluslararası firmaya yapılan ödemelerle ilgili usulsüzlük tespit etti. Bu kapsamda Teftiş Kurulu, Hazine tarafından, söz konusu şirkete 1994 ve 1999 yılları arasında yaklaşık 4 milyon dolar ödeme yapıldığını belirledi. 1994 yılında bu şirketle, "saat ücreti" üzerinden yapılan anlaşma nedeniyle Hazine'nin zarara uğradığını belirleyen kontrolörler, ödemelerle ilgili eksik fatura ve belge de tespit ettiler.

Uçağa bindiği anda saat ücreti işliyor
Kontrolörlerin raporu üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu konuyla ilgili ön inceleme yaptı. Teftiş Kurulu birkaç aydır sürdürdüğü incelemesini iki temel konu üzerinden yürüttü. Ön incelemenin ilk konusunu, danışmanlık hizmet alımıyla ilgili "şirket seçiminde ihale yapılmaması" ve firmayla yapılan anlaşmanın "saat ücreti üzerinden" imzalanması konuları oluşturdu. Buna göre "saat ücreti" üzerinden yapılan anlaşmaya dayanarak, danışmanlık şirketinin, personelin Türkiye'ye gelmek üzere ABD'den uçağa bindiği andan itibaren ücreti işletmeye başlatmaları gibi ifraza kaçan ücret taleplerinin karşılandığı ve buna benzer nedenlerle maliyetin birkaç katına çıktığını belirleyen Kurul, Hazine yetkililerinin bu firmaya ihalesiz nasıl karar verdiğini ve anlaşma şartlarının nasıl kabul edildiğinin araştırılmasını istedi. Başbakanlık Teftiş Kurulu ayrıca danışmanlık firmasına yapılan ödemelerin "genel bütçe" yerine, "yurtdışına yapılan tahvil ihracatı" kaleminden yapılmış olmasını da usulüne uygun bulmadı.

Hazine'de 6 yılda 6 müsteşar değişti
Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda 1994 ve 1999 yılları arasındaki ususlsüzlük nedeniyle haklarında soruşturma izni istenen yöneticilerden Osman Birsen 1994 yılı Nisan ayında başladığı müsteşarlık görevinden Aralık 1994'de ayrılmıştı. Ardından göreve gelen Ayfer Yılmaz ise 1995 Kasım ayına kadar Hazine müsteşarı olarak görev yaptı. Müsteşarlık görevini Yılmaz'dan devralan Nevzat Saygılıoğlu ise bu görevi 1996 Nisan'ına kadar sürdürdü. Bu tarihten 1997 yılı Temmuz ayına kadar Hazine müsteşarı olarak görev yapan Mehmet Kaytaz'ın ardından Mahfi Eğilmez 1997 Aralık, Yener Dinçmen ise Mayıs 1999 tarihine kadar müsteşarlık yaptı. Teftiş Kurulu raporunda ayrıca ödemelere ilişkin bazı belgelerde imzası bulunduğu gerekçesiyle dönemin Dış Ekonomik İşler Genel Müdürü Aydın Karaöz hakkında da soruşturma izni istedi.

Haberin Devamı