Gazete Vatan Logo

6 bin üründen sadece 106'sı güvenli

Bakan Yazıcı, bu yılın ilk 6 ayında kozmetik sektöründe denetlenen 6 bin 70 ürünün sadece 106’sının güvenli çıktığını söyledi

Milyonlarca kadının her gün kullandığı makyaj malzemelerinin güvensiz olduğu ortaya çıktı. Kozmetik sektörüne yönelik 2014’ün ilk 6 ayında yapılan denetimlerde; denetlenen 6 bin 70 kozmetin ürünün; 106’sının güvenli çıktığı, 582’sinin teknik düzenlemelere aykırı bulunduğu ve 5 bin 582’sinin de güvensiz olduğu belirlendi.

Milliyet'ten Önder Yılmaz'ın haberine göre, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri’nin kozmetik sektöründeki ürünlerin güvenli olup olmadığına ilişkin sorularına verdiği yanıt, kadınları tehdit eden sektörü ortaya koydu. Kozmetik sektörüne ilişkin mevzuata ilişkin sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgileri aktarırken, Türkiye mevzuatının Kozmetik Ürünler Direktifine birebir uyumlu olduğunu belirten Yazıcı, 2013’te yürürlüğe giren Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Tüzüğü’ne uyumlaştırma çalışmalarının ise devam ettiğini kaydetti.

Çoğu sahte ürün çıktı

Kadınların her gün makyaj malzemeleri başta olmak üzere kullandığı kozmetik ürünlerle ilgili olarak piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinde risk esaslı denetimler gerçekleştirildiğini dile getiren Yazıcı, 2014’ün ilk 6 aylık döneminde Sağlık Bakanlığı ile yapılan denetimleri açıkladı. Yazıcı, denetimlerde 6 bin 70 adet kozmetik ürünün 582’sinin teknik düzenlemeye aykırı, 5 bin 382’sinin ise güvensiz olduğunun tespit edildiğini kaydetti. Böylece denetlenen 6 bin 70 kozmetik üründen sadece 106’sının güvenli olduğu sonucu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Yazıcı, bu ürünlerle ilgili olarak 621 bin 141 TL idari para cezasının uygulandığını dile getirirken, “Sahte, Kaçak olduğu tespit edilen güvensiz ürünler piyasadan toplatılmış ve imhası gerçekleştirilmiştir.

Denetlenen ürün sayısına oranla uygunsuz ve güvensiz bulunan ürün sayısının yüksek olması, yapılan piyasa gözetim ve denetim faaliyetlerinin amacına uygun olarak riskli ürünleri hedef aldığını göstermektedir” dedi. Yazıcı, Sağlık Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında güvenli ürün takibi için, “Ürün Takip Sistemi (ÜTS)” sistemi kurulması için protokol imzalandığını da belirtti.

Haberin Devamı