Gazete Vatan Logo

6.7 milyar TL’lik fatura

2011 bütçesine 6.7 milyar lira ek yük

Maaş katsayıları yüzde 4 artı yüzde 4’lük zamma göre yeniden belirlenirken, Bakanlar Kurulu, 1 milyon 650 bin memurun yararlanacağı asgari 80 liralık ek ödeme artışı için de kararname çıkaracak. Bu da 2011 bütçesine 6.7 milyar lira ek yük getirecek.

Toplu görüşmelerde ortaya çıkan yüzde 4 artı yüzde 4’lük memur maaş zammı, yeni yıl bütçesine 6.7 milyar lira ek yük getirdi. 80 liralık ek ödeme artışı için çıkarılacak kararnamede, bazı memur gruplarına bu tutarın da üzerinde ek ödeme zammı yapılması düşünülüyor. Geçen yıl yayımlanan Orta Vadeli Program ve Mali Plan’da, 2011 yılı enflasyon hedefi yüzde 4.9 olarak belirlenirken, memur maaşlarına yılın ilk 6 aylık döneminde yüzde 2.7, ikinci 6 aylık döneminde de yüzde 2.7 olmak üzere kümülatif yüzde 5.4 zam yapılması öngörülmüştü. Bu zammın 2011 bütçesine ek maliyeti de 3.1 milyar lira olarak hesaplanmıştı. Bu yılki toplu görüşmelere başlanırken de, memur maaşlarındaki 1 puanlık artışın bütçeye maliyetinin 735 milyon lira olduğu belirtilmişti.

29 Ağustos’ta tamamlanan toplu görüşmelerde, Memur-Sen’le memurlara yeni yılın ilk yarısında yüzde 4, ikinci yarısında da yüzde 4 zam yapılması konusunda mutabakata varıldı. Görüşmeler sonucunda ek ödeme almayan memurlara asgari 80 lira ek ödeme artışı ile memurlar ve sözleşmelilere ilk yarıda 20, ikinci yarıda da 40 lira aile yardımı yapılması konusunda uzlaşıldı. Aynı şekilde 3’er aylık dönemlerde memurlara 45’er lira sendika ödeneği (toplu görüşme primi) ödeneceği ifade edildi.

Emekli maaşları hariç

Maliye Bakanlığı’nda yapılan hesaplamalarda da, Orta Vadeli Program ve Mali Plan’da öngörülen maaş zammının yüzde 4’e çıkarılmasıyla bütçede oluşacak ek maliyetin de 3.6 milyar daha artarak 6.7 milyar liraya ulaşacağı ortaya kondu. Bu arada Maliye yetkilileri, 6.7 milyar liralık ek maliyetin memur ve sözleşmeli maaşlarını içerdiğini, buna Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ödeyeceği memur emekli maaşlarının dahil olmadığını ifade etti.

Öte yandan toplu görüşmelerde kabul edilen asgari 80 liralık ek ödeme zammı için de, Bakanlar Kurulu’nca bir Ek Ödeme Kararnamesi çıkarılacak. Kararname ile 1 milyon 650 bin memurun ek ödeme zammı oranları belirlenecek. Maliye Bakanlığı’ndan bir üst düzey yetkili, toplu görüşmelerdeki 80 liralık ek ödeme artışının, asgari tutar olduğuna dikkat çekerek, bazı memur gruplarının ek ödeme artışı 80 liranın da üzerinde olacaını belirtti.

2011 bütçe açığı 45.1 milyar lira

Bu yıl 286 milyar 981 milyon lira olan bütçe harcamalarının 2011 yılında 298.2 milyar lira olması hedeflenmişti. Programda gelir rakamı ise 253.1 milyar lira olarak tespit edilmiş, bu çerçevede 2011’in bütçe açığı 45.1 milyar lira olarak belirlenmişti. Ekonomi bürokratları, bu yıl harcamalarda disiplinli hareket edilirken, bütçe gelirlerinde tahminlerin üzerinde artış sağlandığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı