Gazete Vatan Logo

6.5’lik panik, 1’i ağır 266 yaralı

6.5’lik panik, 1’i ağır 266 yaralı

Türkiye’nin batısı dün deprem korkusuyla sarsıldı. Ege Denizi’nde, Gökçeada açıklarında meydana gelen ve 40 saniye süren 6.5 büyüklüğündeki deprem sırasında paniğe kapılarak çeşitli yerlerden atlayan tam 266 kişi yaralandı.

Marmara, Akdeniz ve Ege Bölgesi dün saat 12.26’da şiddetli bir depremle sallandı. Deprem Bolu’dan Edirne’ye, İstanbul’dan İzmir’e, Çanakkale’den Eskişehir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Deprem 40 saniye sürdü. 17 Ağustos 1999’ta meydana gelen Gölcük Depremi ise 45 saniye sürmüştü. Depreme en yakın yerleşimlerin Çanakkale’nin Gökçeada ilçesine bağlı Uğurlu (29.76 kilometre), Şirinköy (32.05 kilometre) Dereköy (34.16 kilometre), Tepeköy (38.05 kilometre) ve Zeytinli (41.99 kilometre) olduğu kaydedildi.



70’e yakın artçı oldu

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 6.5 büyüklüğündeki depremde biri ağır olmak üzere 266 kişinin yaralandığını açıkladı. AFAD Deprem Dairesi Başkanı Nurlu şu bilgiler verdi: “Ağır yaralımız Balıkesir’in Edremit ilçesinde panik nedeniyle balkondan atlamış bir vatandaşımız. Şu anda hastanede tedavi altında. 6.5 büyüklüğündeki deprem, Gökçeada’nın yaklaşık 40 kilometre batısında, denizde, 25 kilometre derinlikte oluştu. Bundan 8 dakika sonra 5.3 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldi. Şu ana kadar yaklaşık 70 artçı deprem oldu.”



7 şiddetinde hissedildi

“Bölgede 4’ten büyük 6 deprem meydana geldi. Türkiye Diri Fay Haritası’na baktığımızda, Saros Körfezi civarında Kuzey Anadolu Fayı’nın batı ucunda deprem meydana geldi, artçı şokların dağılımı da yine bu bölgede gözlendi. 40 saniye süren deprem oldukça geniş alanda, en çok da İstanbul, Edirne, Tekirdağ, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale’de hissedildi. AFAD-RED uygulaması kapsamında yapılan haritaya bakıldığında, depremin şiddeti Gökçeada merkezde 7, Çanakkale merkezde 5 olarak hesaplanmıştır.”

Tabaklar kırıldı

Depremin en yoğun hissedildiği Gökçeada’da vatandaş paniğe kapıldı. Depremi hisseden bir kişi o anları şöyle anlattı: “Deniz kenarındaydım. Kayalar sallanmaya başladı, korkuyla kaçışmaya başladık. Kayalar altımızdan kaymaya başladı. 20 25 saniye sürdü. Kayaların altından inanılmaz bir uğultu gelmeye başladı. Şehir merkezine geldim. Binalarda ve insanlarda gözle görülür bir şey görmedim.” Gökçeada’da deprem anını yaşayan başka bir vatandaş büyük panik yaşadıklarını ve o sırada evdeki kitaplığın devrildiğini, tabak ve bardakların kırıldığını belirtti. Balıkesir’in Altınoluk beldesinde de halkın ödü patladı. Bir vatandaş, “Altınoluk’ta çok fena sallandık. Resmen kumda yer yarılıyor. Kumlar altımda çatırdadı...” dedi.



NİYE ŞİDDETLİ HİSSETTİK?

‘Doğrultu atımlı bir fay’


Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Özel, depremin şiddeti ve büyüklüğü ile ilgili şu bilgileri verdi: “Şiddeti depremin olduğu yerde denizde 7, Çanakkale’de 5 olarak hissettik. Büyüklüğünü de biz AFAD ve Kandilli olarak 6.5 olarak belirledik. USGS 6.9 olarak belirlemiş ancak revize edeceğini düşünüyorum, farklı bir manyetik türü olarak belirlemiş. Mekanizmasını çözdük, doğrultu atımlı bir fay ve en fazlada 35-38 kilometrelik bir taş parçasının kırılmış olduğunu düşünüyoruz.”

Halk sokağa döküldü

Deprem Bolu’dan Edirne’ye, İstanbul’dan İzmir’e, Çanakkale’den Eskişehir’e kadar geniş bir alanda hissedildi. Birçok şehirde halk, sokaklara döküldü. Bazı kentlerde ev ve iş yerlerinin camları kırıldı. Otomobiller hasar gördü. Deprem nedeniyle sokağa çıkan vatandaşlar, uzun süre ev ve işyerlerine giremediler. Baygınlık geçiren bir çok kişi hastanelere kaldırıldı.

VALİ MUTLU TWEET ATTI:

İstanbul’da olumsuz bir durum yok

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ‘’İstanbulumuzla ilgili herhangi bir olumsuz bilgi şu ana kadar intikal etmemiştir.Bilgi toplamaya devam ediyoruz. İstanbulumuzda can, mal kaybı gözükmüyor. Hepimize geçmiş olsun. Allah bizleri deprem ve her türlü afetten korusun’’ dedi.

Minare yıkıldı

Birçok kentte binalara ve işyerlerine zarar veren deprem yüzünden Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesindeki Selimiye Camisi’nin de minaresi yıkıldı.

Hastane boşaltıldı

Deprem nedeniyle Çanakkale’nin Yenice ilçesinde Devlet Hastanesi’nde de çatlaklar oluştu. Binanın tehlike yaratması nedeniyle hastalar tahliye edildi. Bahçeye de iki çadırdan oluşan sahra hastanesi kuruldu.

Komşular da sallandı

Yunanistan Ulusal Rasathanesi’nden yapılan açıklamada, Ege Denizi’nde Limni (Limnos) ile Semadirek (Samotraki) adaları arasında 12.25’te 6,5 büyüklüğünde deprem meydana geldiği bildirildi. Deprem nedeniyle özellikle Batı Trakya’daki Dedeağaç ve Gümülcine kentlerinde halkın caddelere çıktığı, kısa süreli elektrik kesintisi yaşandığı ifade edildi. Yetkililer, Yunanistan’da ilk belirlemelere göre depremin herhangi bir hasara yol açmadığını belirtti. Deprem, Bulgaristan’ın başkenti Sofya ile Varna, Vidin, Dobriç, Filibe, Smolyan ve diğer şehirlerde de hissedildi.




Haberin Devamı