Gazete Vatan Logo

6.4 milyon turist su içmeden gitti

Türk havalimanlarını kullanan 6.4 milyon transit yolcu elini cebine atmadan geldi gitti. Otelciler bu turistlere en azından 1 gece konaklamalı kampanya düzenlenmesi halinde 1.8 milyar dolar kazanılabileceğini hesapladı

6.4 milyon turist su içmeden gitti

Yılın ilk yarısında başka ülkelere gitmek için havalimanalarımıza 6 milyon 418 bin transit yolcu uğradı. Transit yolcular havalimanlarından dışarı çıkmazken, bir şişe su dahi içmeden havalimanlarından başka ülkelere gittiler.

Bu durumun turizm gelirlerine olumsuz etkisi üzerine Tursitik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB), transit yolcuyu avantaja çevirmek için bir kampan ya üzerinde çalışmaya başladı. TUROB’un önerdiği kampanya kapsamında transit yolcuların ülkede en az 1 gece konaklaması ve şehir turlarına katılımları sağlanarak sadece havalimanlarına değil şehirlere de katkıda bulunması amaçlanarak turizme ek 1.8 milyar dolar gelir elde edilebileceği öngörülüyor.

Transitte rekor yolcu

Havalimanlarından gelip-geçen transit yolcu sayısı diğer yıla oranla yüzde 8 artarak rekor seviyeye ulaştı. İstanbul havalimanlarına dış hatlardan gelen toplam yolcunun yüzde 54’ü, Türkiye’ye giriş yapmadan transit olarak başka ülkelere gitti. İstanbul’da Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanındaki transit yolcu sayısı geçen yılın ilk yarısında 5 milyon 779 bin kişiyken bu yıl 5 milyon 486 bin oldu.

Haberin Devamı

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan TUROB Başkanı Timur Bayındır, İstanbul’un hava ulaşımında dış hat transit yolcu sayısındaki önemli artışla tüm zamanların rekorunu kırdığını belirtirken, transit yolcu potansiyelinin değerlendirilmesi konusunda daha önce ilgili kuruluşlarla işbirliği içinde kampanyalar düzenlenebileceği yönünde öneriler getirdiklerini hatırlattı.

Gelecek uçağa engeller

İstanbul’da son yıllarda sürekli açılan otellere dikkat çeken Başkan Bayındır, şunları söyledi: “İstanbul’un artan yatak arzı karşısında havalimanlarımızdaki transit yolcu sayısının önlenemez yükselişinden sektör olarak derin endişe duyuyoruz. İlk 6 ayda İstanbul havalimanlarından geçen 6.4 milyon transit dış hat yolcusu, bir şişe su dahi içmeden havalimanlarımızdan başka ülkelere gitti.”

Kampanya kapsamında transit uçan yolculara 1 gece konaklamalı avantajlı bilet fiyatı önerilmesi ve bu pakete şehir turlarının da eklenebileceğini belirten Bayındır, bu sayede 1 milyon ilave geceleme rakamına ulaşılacağının altını çizdi.

Haberin Devamı

Projenin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulduğunu kaydeden Bayındır, “TUROB olarak THY’nin açtığı yeni hatlarda daha fazla tanıtım çalışması yapılarak bu destinasyonlardan gelecek yolcuların İstanbul’a ve ülkemize gelmelerini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

24 milyon yolcu İstanbul’dan geçti

TUROB, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Mdürülüğü Tarafından Ocak-Haziran 2015 dönemi Türkiye Havalimanları verilerinden hareketle hazırladığı rapora göre; Ocak-Haziran döneminde İstanbul’un iki büyük havalimanına gelen-giden toplam yolcu sayısı, geçen yıla göre yüzde 8.3 artarak 23 milyon 811 kişiye ulaştı. 23.8 milyon yolcunun 19 milyon 508 bini Atatürk Havalimanı’ından uçtu. Tek seyahat eden yolcu sayısı 11 milyon 905 bin kişi olurken, bunların 6 milyon 418 binini de transit yolcular oluşturdu.