Gazete Vatan Logo

6.3 milyar dolara bir STAR doğuyor

Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine sahip STAR Rafineri, 19 Ekim’de hizmete başlayacak. Tek başına cari açığı 1.5 milyar $ azaltması beklenen tesisin, yıllık 8 milyar $’lık ticaret hacmi oluşturması bekleniyor.

6.3 milyar dolara  bir STAR doğuyor

Türkiye’nin dış ticaret açığını tek başına yıllık en az 1.5 milyar dolar azaltması öngörülen ve özel sektör tarafından tek noktaya yapılan en büyük yatırım olan STAR Rafineri, 7 yıllık yapım sürecinin ardından 19 Ekim’de açılışa hazırlanıyor. Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi-SOCAR’ın Türkiye yatırımları içinde önemli paya sahip rafinerinin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de katılması bekleniyor.

Avrupa’nın en moderni

Rafinerinin her yıl petrol fiyatlarına bağlı olmakla birlikte 6-8 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturacağını aktaran SOCAR Türkiye’nin iştiraki STAR Rafineri’nin Genel Müdürü Mesut İlter, Türkiye’de ilk kez rafineri petrokimya entegrasyonunu kuran yatırımın Avrupa’nın en modern tesisi olduğuna işaret etti. Tesiste ham petrolün siyah ürün elde etmeden doğrudan yüksek katma değerli ürünlere dönüştürüleceğini, bu özelliğiyle Avrupa’da 3 rafineriden biri olduğunu kaydeden İlter, şunları kaydetti: “Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliği taşıyan rafineri, Azerbaycan’ın Türkiye ile kardeşliğine verdiği önemin bir göstergesi ve dışarıya karşı da bu açıdan verilmiş önemli bir mesaj olacak. Yatırımların azaldığı bir dönemde devreye alınan bu yatırım SOCAR’ın ve Azerbaycan’ın Türkiye ekonomisine olan güvenini de gösteriyor.”

Haberin Devamı

Dizelde ithalat oranı yüzde 40’ın altına inecek

Mesut İlter, SOCAR’ın Türkiye için öngördüğü 19.5 milyar dolarlık yatırım planının önemli bir parçası olan tesisin Ocak ayı itibarıyla 10 milyon tonluk kapasiteye çıkacağını, PETKİM’in önde gelen ham maddeleri olan NAFTA, reformat ve karışım ksilen ihtiyacının tamamını karşılayacağını aktardı. İlter, şu bilgileri verdi: “Geçen yıl tükettiğimiz dizelin yüzde 56’sını ithal etmişiz. STAR Rafineri, 5 milyon tonluk dizel üretim kabiliyetiyle ithalat oranını yüzde 40’ların altına düşürecek. Jet yakıtında da İstanbul Yeni Havalimanı ve turizm sektöründeki büyümeyle birlikte tüketimin hızla artacağı öngörülüyor. STAR Rafineri, 1.6 milyon tonluk üretimiyle Türkiye’nin tüm jet yakıtı ihtiyacını karşılayabilecek.” Türkiye’nin yıllık 3.7 milyon ton LPG tüketimi olduğunu ve bunun da yüzde 80’inin ithal edildiğini anlatan İlter, “STAR devreye girdiğinde ithalat oranı yüzde 70’e düşecek. Böylece dış ticaret açığında yıllık yaklaşık 1.5 milyar dolarlık azalma olacağını hesaplıyoruz” dedi.
10 milyon ton petrol işleyecek
2011 yılında İzmir’in Aliağa ilçesinde inşaatına başlanan rafineri, 2 bin 860 dönüme yayılan 3 iskelesi ve 20 üretim tesisiyle bir organize sanayi bölgesiyle aynı büyüklüğe sahip. Yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli tesis, zorlu coğrafi yapı nedeniyle 3 teras üzerine kuruldu. Yapımında 17 milyon metreküplük hafriyat çalışmasının yapıldığı rafineride 250 bin ton ile yaklaşık 20 Eyfel Kulesi yapacak kadar çelik, 400 bin metreküp ile küçük bir kasaba kuracak kadar beton ve Türkiye’yi 4 kez dolaşacak uzunlukta kablo kullanıldı. Yapım süreci, Türkiye’de elleçlenen en büyük yükün transferine de sahne oldu. Tesis, yaklaşık 6.3 milyar dolara mal oldu. İnşaatında ortalama günlük 10 bin işçinin çalıştığı tesiste geçen yıl Kasım ayında bu rakam 19 bin 500’e yükseldi. Tesis açıldıktan sonra rafineride doğrudan 1.100 kişi istihdam edilecek.

Haberin Devamı