Gazete Vatan Logo

574 bin öğrenciye çözüm bulundu!

MEB Bilgi Sistemleri Grup Başkanı açıkladı

MEB Bilgi Sistemleri Grup Başkanı Vekili Ahmet Er, sınavla girilmeyen liseler için belli bir kontenjan ayrılmadığını, adayların fiziki şartlara göre okullara yerleştirileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, önceki gün yaptığı açıklamada, SBS’yi kazanamayan veya SBS’ye giremeyen öğrencilerin mecburen imam hatip, meslek lisesi veya açık liseye gidebileceklerini söyledi. Peki kazanamayan öğrencilerin gidebilecekleri okulların kontenjanlarının sayısı nedir? MEB verilerine göre, imam hatip liselerinin kapasitesi 2011 yılında 493 okul ile 235 bin 639 kontenjan iken, 2012 yılında 572 okul ile 300 bin kontenjana yükseldi. Açık öğretim lisesine ise geçtiğimiz yıl 274 bin öğrenci kayıt yaptırdı. Aynı yıl 48 bin öğrenci de açık liseden mezun oldu. Açık lisede üniversiteyi kazananların oranı ise bir hayli düşük. Verilere göre 2010 yılında da açık öğretim lisesinden 10 bin öğrenci ancak üniversiteyi kazanabildi.

Fiziki şartlara göre

MEB İstatistik ve Bilgi Sistemleri Grup Başkanı Vekili Ahmet Er de, sınavla girilmeyen açık lise, çok programlı lise, normal imam hatip liseleri ve meslek liseleri için belli bir kontenjan ayrılmadığını belirterek, “Adaylar fiziki şartlara göre okullara yerleştirilecekler. Buna göre örneğin bir imam hatip lisesinde 120 kişilik kontenjan dolduğu takdirde, o okula başvuracak öğrenciler kendilerine en yakın bir başka imam hatip lisesine veya tercih ederlerse meslek lisesine yönlendirilecekler. Düz lise okumak isteyenler de açık liselere veya içerisinde düz lise programı da olan çok programlı liselere yönlendirilecekler.” diye konuştu.

Anadolu Liseleri’nde sadece tabela değişti

Bir diğer tartışma konusu ise genel liselerin Anadolu Liseleri’ne dönüştürülmelerinin ardından, içerik yönünden değişikliğe gidilmemesi. Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, genel liselerin düz lise olmasının ardından değişen tek şeyin tabela değişikliği olduğunu belirterek, “Müfredatta bile değişiklik olmadı. Eskiden Anadolu Liseleri’nde İngilizce derslerde önemli bir ağırlık vardı. Ancak bu ağırlık yeni Anadolu Liseleri’nde yok. Programlarındaki değişiklikte hazırlık sınıfı bile yok“ dedi. Eğitim Yazarı Sadık Gültekin de, ”Tüm Anadolu Liseleri’ni genel lise yapamayacaklarına göre, tam tersini yaptılar. Değişen hiçbir şey yok. Zaten Anadolu Liseleri’nin amacı yabancı dile ağırlık vermekti ama bu ortadan kalktı“ dedi.

En fazla 34 öğrencili sınıflar hedefleniyor

VATAN’ın edindiği bilgilere göre de, Anadolu Liseleri’ne dönüştürülen genel liselerde öğrenciye sadece daha fazla seçmeli ders imkanı sunulacak. Normal liselerin 9.sınıflarında 37 olan ders saati, okulun Anadolu Lisesi’ne dönüştürülmesinden sonra 40’a çıktı. Yine geçen yıl genel liselerin 10, 11, 12.sınıflarında 30 saat olan ders saati, bu yıl Anadolu Liseleri’ne dönüştükten sonra 10.sınıflarda 40 saat, 11. ve 12.sınıflarda da 35 saate çıktı.Seçmeli dersler arasında seçmeli fizik, seçmeli kimya, psikoloji ve astronomi ve uzay bilimleri gibi dersler bulunuyor. Sınıf kapasitelerine de sınırlama getirildi. Anadolu Liseleri’ndeki sınıflarda en fazla 34 öğrenci ders görebilecek.

ÇOK PROGRAMLI LİSE NEDİR?

Çok programlı liseler, öğrenci sayısının daha az olduğu bölgelerde içerisinde meslek liseleri, bilgisayar bölümü ve düz liseler şeklinde açılan programlardan oluşuyor. Öğrenciler öğrenim gördüğü bu liselerde, eğitimini aldığı alanlardan mezun oluyor.

Haberin Devamı