Gazete Vatan Logo

550 yıl sonra hatırladık

Türk astronom ve matematikçi Ali Kuşçu, vefatının 544. yılında Eyüpsultan Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle mezarı başında anıldı.

550 yıl  sonra  hatırladık

Ali Kuşçu’nun uzay bilimi ve matematik alanında yazmış olduğu iki önemli eseri vardır. Bunlardan bir tanesi, Otlukbeli Savaşı sırasında tamamlanıp zaferden sonra Fatih’e sunulduğu için “Fethiye” adı verilen astronomi eseridir. Kitap üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde gezegenlerin küreleri incelenmekte ve gezegenlerin hareketleri anlatılmaktadır. Bir sonraki bölümünde Yeryüzünün şekli ve yedi iklim üzerinedir. Final bölümde ise Ali Kuşçu, Yer’e ilişkin boyutları ve gezegenlerin mesafelerini vermektedir. Esas adı Kuşçuzâde Alaeddin Ebü’l-Kasım Ali b. Muhammed olan Ali Kuşçu, 15. yüzyılın başlarında Semerkant’ta dünyaya geldi. Babası Muhammed, Timurlular Devleti’nin Hükümdarı Uluğ Bey’in doğancıbaşısı idi.

Ali Kuşçu da “Ayın muhtelif şekillerine dair eskilerin çözemediği problemleri hallettiğim bir çalışma getirdim” der. 1437 yılında Zîc-i Gürgânî adı verilen eseri tamamlar. Eser 4 bölümden oluşur: Zaman ve Takvim, Trigonometri ve Küresel Astronomi, Güneş, Ay ve Gezegenler, Sabit Yıldız Rasatları. Fatih savaştan döndükten sonra Ali Kuşçu’yu gündeliği ikiyüz akça ile Ayasofya Medresesi’ne müderris tayin eder.

Haberin Devamı