Gazete Vatan Logo

55 yıl sonra ayağını kaybettiği yerde buldu

Kore gazisi Türk’ü 55 yıldır kullandığı tahta protezden, Güney Kore kurtardı.

Geçen Çarşamba günü, 1.70 boylarında, yaşlı bir adam Güney Kore’nin başkenti Seul’deki Gaziler Hastanesi’ne girdi. Göğsündeki isim etiketinde Abdulkadir Tavşan yazılıydı. Üzerinde de bir Türk bayrağı vardı. 80 yaşındaki Tavşan, koreli doktorlarla selamlaştı. Daha sonra bir sandalyeye oturdu. Pantolononun paçasını yukarı çektiğinde, bileğindeki protez belli oldu. Protezi birkaç kez denedi, her şey yolunda gözüküyordu. Doktorlara içtenlikle teşekkür etti...

Ayakkabı sıkıyor sandılar

Kore gazisi Abdulkadir Tavşan, bileğini bir mayın patlaması sırasında 1951’deki savaşta kaybetmişti. Savaş anılarıyla dolu Güney Kore’yi 55 yıl sonra ilk kez geçen Eylül’de ziyaret etti. Güney Koreli gazilerin davetlisi olduğu sırada, Gaziler Hastanesi’ni de gezdi. Burada, aynı kaderi yaşadığı Güney Koreli gazilerle konuştu. Hastanedeki doktorlar ve gaziler, Tavşan’ın yürüyüşünde bir gariplik görünce protez sorunu ortaya çıktı. Koreli Gaziler Derneği Başkanı, o anı şöyle anlatıyor, “Önce sorunun ayakkabılarından kaynaklandığını düşündük. Çok eski ayakkabılardı. Ancak sonradan, ta Kore savaşı sırasında takılan tahta protezle yürüdüğünü fark ettik.”

‘Protezler çok pahalı’

Tavşan, 55 yıl önce tedavi için gönderildiği ABD’de takılan bu tahta protezle nasıl yürüdüğüne ilişkin soruları, modern protezlerin çok pahalı olduğunu söyleyerek yanıtladı. Almanya gibi gelişmiş ülkelerin son teknoloji ürünü protezleri, onun hayalini bile kuramayacağı kadar pahalıydı. Yardımına Engelli Koreli Gaziler Derneği yetişti. Dernek, yeni bir protez satın aldı ve Türk gaziye hediye etti. Derneğin Başkanı Kang Dal-sin, “Bu adam bir ayağını bizim ülkemiz için savaşırken kaybetti. Biz de ona ayağını geri verdik” diyor.

‘Sağ ayağımı yine veririm’

Geçen Eylül ayında gerçekleşen bu duygulu operasyondan sonra, kontroller için bu hafta yine Seul’a giden Abdulkadir Tavşan çok mutluydu: “Yeni ayağımdan çok memnunum. Bu korumak için hizmet ettiğim bir ülkeden bana armağan. Bu ülke ki, harabeden çıkarak gelişmiş bir ülke haline geldi. Ve bana bu hediyeyi verdi. Bir savaş daha olursa, sağ ayağımı yine Kore için vermeye hazırım. Bu ülke benim için sadece savaştığım bir ülke değil. Bana muhteşem anılar veren ikinci bir evim.”

GERÇEĞİ GİBİ RAHAT

Kore savaşında teğmen olarak çarpışan Abdülkadir Tavşan, Koreli gazilerin hediye ettiği son teknoloji protezden çok memnun. “Sanki gerçek ayağımmış gibi rahat yürüyorum” diyor.

Savaşta en ön cephede savaştı

Harp Okulu mezunu Abdülkadir Tavşan, Çankırı Piyade Okulu’nda okuyup, komando eğitimi aldıktan sonra Bayburt 84. Piyade Alay Komutanlığı’nda takım komutanıyken, Kore emri çıktı. 1950 yılının Eylül ayında İskenderun’dan Kore’ye giden 1. Türk Tugayı içinde Teğmen olarak yer aldı. 23 yaşında, 27 gün 27 gece süren bir gemi yolculuğunun ardından 21 Kasım’da Kunuri’ye ulaşan Türk birliğiyle, Amerikan 9. Kolordusu’nun sağ tarafında konuşlanan birlikteydi. Tavşan, 1950-53 yılları arasında savaşın en ön cephesi olarak ifade edilen keşif muhaberelerine katıldı. 15 Mayıs 1952’de Gyeonggi eyaletinin Gunpo bölgesinde mayına basması sonucu sağ ayağını bilekten kaybetti. G. Kore’den tedavi için Washington D. C’ye gönderildi. 55 yıldır kullandığı tahta protez burada takıldı. 25 yaşında Üsteğmen rütbesiyle zorunlu olarak emekliye sevk edildi. Tavşan’a, memleketi Erzincan’da TSK için çalışan bir fabrikada yöneticilik görevi verildi. Tavşan, şu an Ankara’da Harp Malulleri Şehit, Dul ve Yetim Derneği’nde başkan yardımcılığı görevini yürütüyor.

Haberin Devamı