Gazete Vatan Logo

53 kişinin katili Esad’ın kalesinde paketlendi!

53 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı saldırısında, failleri yönlendiren ve Suriye istihbaratıyla irtibatı sağlayan Yusuf Nazik, MİT tarafından Suriye’nin Lazkiye kentinde yakalanarak, Türkiye’ye getirildi

53 kişinin katili Esad’ın kalesinde paketlendi!

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 yılında gerçekleştirilen, 53 kişinin yaşamını yitirdiği bombalı saldırıda, failleri yönlendiren ve Suriye istihbaratıyla irtibatı sağlayan Yusuf Nazik’in bulunduğu Suriye’nin Lazkiye kentinde MİT tarafından ‘nokta operasyonu’ düzenlendi. Reyhanlı saldırısının planlayıcısı Yusuf Nazik, MİT mensuplarının operasyonuyla Lazkiye’de yakalandı. Nazik, güvenli yollardan Türkiye’ye getirilerek, sorguya alındı. Yusuf Nazik, İçişleri Bakanlığı’nın ‘Aranan Teröristler Listesi’ndeki ‘mavi kategori’de, ‘terör örgütü THKP-C mensubu olmak’ suçundan aranıyordu.

9 ay teknik takip

Nazik’in yakalandığı operasyonun detayları da ortaya çıkmaya başladı. MİT, Nazik’in Suriye’nin Lazkiye şehrinde olduğunu tespit etti. Rejim tarafından kendisine verilen kimlik ve sağlanan imkanlarla yaşamını sürdüren Yusuf Nazik takibe alındı. MİT’in 9 ay boyunca yaptığı çalışmalar neticesinde Nazik’in Türkiye’de ve Suriye’de kimlerle bağlantılı olduğu, nerede kaldığı belirlendi ve uzunca süre takip edildi. Türkiye’den edindiği bilgileri Suriye istihbaratına aktardığı bilgisini de edinen MİT, gerektiği yönlerde TSK’nın istihbaratına da başvurdu.

Haberin Devamı

24 kişilik özel ekip

Yerel muhbirler üzerinde alan taraması yapan MİT mensupları pazar günü harekete geçti. 24 kişilik özel bir ekibin görevlendirildiği operasyon, Suriye rejiminin en güçlü kalesi olan Lazkiye’de, şehir merkezine 1,5 km yakınında bir villada gerçekleştirildi. Nazik, 28 saatlik bir geçiş noktası sonrası Türkiye sınırları yakınına getirildi. Burada da TSK birimleri de harekete geçerek güvenlik önlemleri aldı. 11 Eylül akşamı Türkiye’ye getirilen Yusuf Nazik’in ilk sorgusu da o akşam gerçekleştirildi. Edinilen bilgiye göre, MİT’in iki operasyon daha planladığı öğrenildi

MİT operasyonu tek başına yaptı

Daha önce FETÖ üyelerine karşı son dönemde yürüttüğü başarılı sınır ötesi operasyonlara imza atan MİT, bir yenisini de Lazkiye’de gerçekleştirmiş oldu. Yabancı bir devletten istihbarı ya da lojistik desteğin alınmadığı operasyonda, tespit, izleme, operasyon ve nakil aşamalarının tamamen MİT Başkanlığı unsurlarınca gerçekleştirildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Türkiye devletinden kaçamadım pişmanım’

Yusuf Nazik, sorgusunda Antakya doğumlu olduğunu anlattı. Bombalı saldırıyı arkadaşlarıyla yaptıklarını itiraf eden Nazik, “Reyhanlı patlamasının eylemini ben ve arkadaşlarım yaptık. Suriye istihbaratı emretti. Türkiye devletinden kaçamadım, pişmanım. Beni Suriye’den yakalayıp getirdiler. Suriye’deki arkadaşlarıma sesleniyorum. Yol yakınken dönün. Türk devleti bize sahip çıkarken, Suriye devletine sesleniyorum. Türkiye devleti çok büyüktür, bunun hesabını elbet sizden soracak” dedi.

Saldırıdan önce Esad’la görüşmüş

Saldırıyla ilgili Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede “saldırının planlamasında köprü görevi gören Yusuf Nazik’’in saldırı öncesinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’la 1 saat 45 dakika görüştüğü bilgisine yer verilmişti. Saldırının bir numaralı sanığı olduğu ileri sürülen ve katliamın ardından yakalanan Nasır Eskiocak, patlayıcıları ve eylemi yapması için verilen 30 bin doları aldığı kişiyle kendisini Yusuf Nazik’in tanıştırdığını, ayrıca bölgede keşif yaptıklarını anlatmıştı. Reyhanlı saldırısına ilişkin görülen, 23 Şubat 2018’de karara bağlanan davada yargılanan aralarında Nasır Eskiocak’ın da olduğu 33 kişiden 9’u ağırlaştırılmış müebbet hapis, 13’ü ise 10 ila 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı. Yusuf Nazik’in de aralarında bulunduğu firari 8 teröristin ise dosyası ayrılmıştı.

Haberin Devamı

ADALET BAKANI GÜL: Çok başarılı bir operasyon oldu

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargının hak edilen cezayı vereceğini söyledi: MİT Başkanlığı’nın başarılı bir operasyonu ile Reyhanlı saldırısının faili olarak aranan firari şahıs, Türkiye’ye getirildi ve yargı organlarına teslim edildi. Failler, elbette hak ettiği cezayı alacaktır. Başarılı bir operasyon olmuştur. Devletimiz, suçlu neredeyse hangi terör örgütü ise sonuna kadar elbette takibini yapacak ve bağımsız yargı da hak edene, hak ettiği cezayı verecektir.

Haberin Devamı

Şehitlerimizin kanı yerde kalmadı!

Eşi Hacı Mustafa Kuday’ı kaybettiği saldırının ardından enkaz yerinde ellerini havaya açarak ettiği feryadı yürekleri dağlayan Zahide Kuday, Nazik’in yakalanmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi: MİT ve tüm güvenlik kuvvetlerimize teşekkür ediyoruz. Şehitlerin kanı yerde kalmadı, çok mutluyuz, diğerleri de yakalanacak ve cezalarını çekeceklerdir. Allah devletimizi başımızdan eksik etmesin.

2 ayrı bomba patlatmışlardı

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013’te düzenlenen iki ayrı bombalı saldırıda 52 kişi yaşamını yitirdi. Çok sayıda kişi de yaralandı. Yaralılardan biri de sonraki süreçte yaşamını yitirdi, böylece sayı 53’e yükseldi. Reyhanlı Belediyesi yanı ile PTT binası önünde gerçekleşen patlamalarda 912 konut, 891 iş yeri ve 148 araç zarar gördü.