Gazete Vatan Logo

52 yıl sonra barış

Türkiye ile aynı tarihlerde ‘Barış Süreci’ başlatan ve FARC gerillaları ile masaya oturan Kolombiya hükümeti, dört yıllık süreç sonunda barış anlaşmasını imzaladı. 52 yıllık çatışmalara nokta koyan anlaşma referandumda oylanacak

52 yıl sonra barış

Küba’nın başkenti Havana’da dört yıl süren müzakerelerin sonunda, Küba hükümeti baş müzakerecisi Humberto de la Calle ve Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) baş müzakerecisi Ivan Marquez, Kolombiya hükümeti ve FARC güçleri arasında 50 yılı aşkın süredir devam eden iç savaşı bitiren barış anlaşmasına imza attı. Kolombiya hükümeti ve FARC arasında imzalanan barış anlaşması, 2 Ekim 2016’da referanduma açılacak. Kolombiya Devlet Başkanı Santos, anlaşmanın tarihi öneminden bahsetti ve yapılacak referandumun Kolombiya tarihinde yapılacak “en önemli referandum” olduğunu ifade etti.

‘Bir kişi daha ölmesin’

Anlaşmanın imzalanmasının ardından yapılan açıklamada, “Kolombiya hükümeti ve FARC olarak, savaşı bitirmek, sağlam ve dayanıklı bir barış dönemine girmek için nihai ve kesin bir sonuca ulaştık” denilerek ‘Kolombiya’da bir kişinin daha yaşamını yitirmesinin istenmediğine’ dikkat çekildi. ABD Başkanı Barack Obama, Devlet Başkanı Santos’u imzalanan tarihi anlaşma için kutlamak üzere aradı ve iki devletin beraber yürüttüğü uyuşturucu trafiğini durdurmak amaçlı projeyi desteklemeye devam edeceklerini belirtti. ABD, “Kolombiya Planı” adlı bu proje üzerinde 10 milyon doları aşkın bir para harcamıştı.

Haberin Devamı

Muhalefet: ‘HAYIR’ DEYİN

Santos’un en güçlü muhalifi eski devlet başkanı Alvaro Uribe, referandumda “hayır” kampanyası yürütüyor. Uribe, devlet başkanının FARC’a karşı gereğinden fazla imtiyazda bulunduğunu ve anlaşmanın kabul edilmemesi gerektiğini savunuyor.

‘Nefretten vazgeçmeyi öğrenmeye çalışıyoruz’

Hükümet ve FARC arasındaki kanlı çatışma, FARC’ın 1964’te Latin Amerika çapında bir devrim yapabilmek için çalışmalara başlamasıyla çıkmıştı. Yaklaşık yarım asırlık çatışma, 260 bin kişinin ölümüne, 6 milyon kişinin zorla sınır dışı edilmesine ve 45 bin kişinin kaybedilmesine yol açmıştı. Devlet Başkanı Santos barış süreci için, ‘Barış yapmak daha zordur, nefret etmekten vazgeçmeyi öğrenmeye çalışıyoruz. Yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Kolombiya kuşaklar boyunca savaşla büyüdü. Bu saatten sonra geriye dönüş daha fazla tahrip yaratır’ dedi.

Haberin Devamı