Gazete Vatan Logo

51 milyar dolar para gelecek

IIF İcra Direktörü Tran, sermaye akışlarında toparlanma olduğunu belirterek, “Türkiye’ye bu yıl net 51.3 milyar $ giriş olur” dedi.

51 milyar dolar para gelecek

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) İcra Direktörü Hung Tran, Türkiye’de faiz oranlarının, yatırımcıyı çekmek için yeterli bir seviyede olduğunu belirterek, “Biz mevcut koşullar altında şu ana kadar Türkiye’ye iyi bir sermaye girişi olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.

Gelişmekte olan ülkelere 2017’deki güçlü para girişlerinin ardından bu yıl sermaye akımlarının şeklinde bazı değişiklikler yaşandığını anlatan Tran, ikinci çeyrekteki çıkışlara rağmen hâlâ pozitif bir görünüm bulunduğunu söyledi. Gelişmekte olan ülkelere ilişkin Temmuz ayı verilerinin, sermaye akışlarında toparlanmaya işaret ettiğini belirten Tran, şunları kaydetti:

“Gelişmekte olan ülke varlıkları, ikinci çeyrekte yaşanan güçlü net çıkışlar sonrasında Temmuz’da bir miktar toparlanma kaydetti. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının ileriye dönük devam etmesi, para politikalarındaki normalleşmenin nasıl uygulanacağına bağlı. Eğer ABD Merkez Bankası (Fed), yıl sonuna kadar faizlerde beklenenden daha az artırıma gider, dolar istikrar kazanır ve ticaret gerilimi daha artmazsa görülen sermaye girişleri yıl sonuna kadar devam edebilir. Muhtemelen gelişmekte olan ülkeler yılı net sermaye akımları açısından pozitif tamamlayacak.”

Haberin Devamı

Tran, “IIF olarak Türkiye’ye bu yıl sonunda net sermaye girişi miktarının 51.3 milyar dolar olacağını öngörüsünde bulunmuştunuz. Bu beklentinizde revizyona gidecek misiniz?” sorusu üzerine, şu yanıtı verdi: “Türkiye’ye bu yıl 51.3 milyar dolarlık sermaye girişi olacağı beklentimizi koruyoruz. Bununla birlikte sermaye girişi kalitesi ve sağlamlığının geçen yıla göre çok azaldığını söyleyebilirim.”