Gazete Vatan Logo

51 çocuk daha kalp bekliyor

Ankara’da doğuştan kalp yetmezliği olan Deha İdil gibi Türkiye’de 631 hasta var. Ancak kalp nakli bekleyenler için durum oldukça kötü. Nedeni, kadavradan organ bağışı sayısındaki yetersizlik...

51 çocuk daha kalp bekliyor

Hayata tutunabilmek için tek istedikleri sevindirici bir haber...

Nakil için kalp beklerken her geçen gün solan minik Deha’nın öyküsü, Türkiye’de organ bağışı konusunda ne kadar yetersiz olunduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. 11 yaşındaki Deha İdil gibi 51 çocuğun daha, hayata tutunmak için yeni bir kalbe ihtiyacı var. Kalp nakli bekleyen hasta sayısı ise 631.

Yılda 70-80 kalp nakli

Yakınlarının günbegün ölüme yolculuklarını izleyen aileler çaresizlik içinde ‘Uygun kalp bulundu’ haberini bekliyor. Topluma organ bağışı çağrısı yapan hasta yakınları, toplumdaki organ bağışı konusundaki bilinç eksikliğinden dert yanıyor.

Ankara’da doğuştan kalp yetmezliği olan 11 yaşındaki Deha İdil gibi Türkiye’de 631 hasta var. Ancak özellikle kalp nakli için bekleyenler açısından durum oldukça kötü. Çünkü yılda ortalama 70-80 kalp nakli yapılabiliyor. Bunun başlıca nedeni ise kadavradan organ bağışı sayısındaki yetersizlik. Yaşamak için uygun kalp bekleyen birçok hastanın bekleyişi ne yazık ki ölümle sonuçlanıyor.

Haberin Devamı

‘Manzara içler acısıydı’

Onlardan biri de 1 yaşındaki Çınar Akın. Henüz 9 aylıkken hastalığı fark edilen minik Çınar, ilk doğum gününden sadece 2 hafta sonra hayatını kaybetmiş. Baba Tarık Akın, organ bağışı gerçeğiyle oğlunun hastalığıyla tanışmış. “İnsan başına gelmeden bilemiyor. Bu yaşadığım durum başıma gelmeden organ nakline sıcak bakar mıydım bilmiyorum. Fakat oğlumun rahatsızlığı süresinde hastanelerin yoğun bakım servislerinde gördüğüm manzara cidden içler açısıydı. Organ bekleyen o kadar fazla hasta var ki işte bunlardan biri de benim oğlumdu” diyen Akın, oğlunun nakil gerçekleşemediği için şu an aramızda olmadığını söylüyor. İnsanların organ bağışının önemini anlamlarını istediğiğini belirten Akın, “İnsanların yaptıkları bağışlar birçok insana yeni bir yaşam olabilir. Biz Çınar’ın 23 Nisan’da doğum gününü kutladık. 24 Nisan’da da hastaneye kaldırdık. Oğlum hastanede yaşam mücadelesini 12 gün sürdürebildi ve 6 Mayıs’ta oğlumu kaybettik” dedi.

İşte o rakamlar

Türkiye’de nakil için organ bekleyen hasta sayısı 28 bin 164. sağlık Bakanlığı’na kayıtlı hastalar arasında 22 bin 259 hasta böbrek, 2 bin 716 hasta kornea, 2 bin 233 hasta karaciğer, 631 hasta kalp, 266 hasta pankreas, 51 hasta akciğer, 5 hasta ince barsak, 3 hasta kalp kapağı bekliyor. Türkiye’de 5 yıl içerisinde 372 hastaya kalp nakli yapıldı. 2011’de 96, 2012’de 61, 2013’te 63, 2014’te 78 ve 2015’te 74 hastaya uygun kalp bulunarak nakil gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

‘İnsanlar önyargılı’

Zeynep Altun, 11 yaşında. O da 3 yıldır kalp nakli için bekleyen çocuk hastalardan. Zeynep’i hayatta şimdilik yapay kalp tutuyor. Kızına 2011’de hastalık tanısı konulduğunu anlatan Anne Gönül Altun, “3 yıldır kızım yapay kalp ile hayata tutunuyor ve biz de umutla naklin gerçekleşmesini bekliyoruz. Ama insanlarımız organ bağışı konusunda çok ön yargılı ve bilinçsiz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından organ bağışı yapılabildiği açıklandığı halde çoğu insan organ bağışını günah olarak görüyor. Benim isteğim Diyanet’in organ bağışının önemini daha sık duyurması. Geçen bir hastanın beyin ölümü gerçekleşti fakat ailesi organ bağışı yapmak istemedi. İnsanlar bizim yaşadıklarımızı görüp bilseler kesin bağış yaparlar. Tek beklentim kızımın naklinin gerçekleşmesi ve sağlığına kavuşmasıdır” dedi.

Haberin Devamı

İyileşip okula dönmek istiyor

Kalp nakli bekleyen diğer bir hasta 12 yaşındaki Havva Şahin. Rahatsızlığı nedeniyle okula gidemeyen Havva Şahin, “Artık iyileşip okuluma dönmek istiyorum. Tek isteğim bir an önce kalp naklimin gerçekleşmesi” diyor. Anne Yasemin Şahin ise 3 yıldır nakil beklediklerini ve çok yıprandıklarını ifade ederek, “Nakil beklerken her gün birilerinin öldüğüne şahit oluyoruz. Bu durum benim ve kızımın psikolojisi bozdu. İkimiz de bu durumdan kaynaklı ilaç kullanıyoruz. Kafamı her yastığa koyduğumda, acaba kızıma bir şey olacak mı diye düşünüyorum. Her an ölüm korkusuyla karşı karşıyayım. Bizim gibi birçok hasta nakil bekliyor. Kızımın hastalığından sonra bütün aile gidip organlarımızı bağışladık” diye konuşuyor.

Haberin Devamı

‘Çok bilinçsiziz’

Zeynep Öykü Ertok, henüz 13 yaşında ve 6 aydır uygun kalp naklinin gerçekleşmesini bekliyor. Ankara Başkent Hastanesi’nde tedavisi devam eden Zeynep Öykü Ertok’un babası Tugay Ertok da organ bağışı konusunda halkın bilinçsiz olmasından yakınıyor: “Kızım hipertrofik kardiyomiyopati hastası. Hastalığını 1.5 yaşında öğrendik. 12 yaşına kadar kontroller ve ilaçlarla getirdik. Haziranda kızımın kalbi durdu ve hastaneye yatırdık. Tek çaremiz uygun donörün bulunup naklin gerçekleşmesi. Toplum olarak da organ bağışı konusunda çok bilinçsiziz. Sosyal medyada organ nakli beklediğimizi duyan bir kadın bana şöyle bir şey yazdı; ‘Tugay bey siz kızınıza kalp arıyorsunuz ama ikinci bir hayat var’. Ne yazık ki aynı bilinçte olan birçok insan var. Her organ bağışı yeni bir hayat ve umuttur.”

Kaynak: Çiğdem YILMAZ / MİLLİYET