Gazete Vatan Logo

500 yıl sonrasını gören saat ustası

Kurt Klaus, 60 yıldan beri lüks saat tanımının önde gelen markalarından IWC'nin saat ustası. 81 yaşındaki Klaus, İstanbul'da ders verdi ve "devrimci" modellerini anlattı...

500 yıl sonrasını gören saat ustası

1985’te IWC Da Vinci Perpetual Calendar modeli için yeni jenerasyon bir daimi takvim geliştirerek sektörde bir devrim oluşturan Kurt Klaus, IWC tarihinin mihenk taşlarından birine de imza atmış oldu. Bu mekanik saat, gelecek 500 yıl ve sonrası çalışacak şekilde programlanmış, tamamen yeni bir daimi takvimi barındıran otomatik kronograf mekanizmaya sahipti. Kurt Klaus’un ismini lüks saat sektörüne “efsane” olarak yazdıran da bu mekanik hareketi buluşu oldu. Bugün, IWC’nin daimi takvime sahip her modeli, 2499 yılına kadar programlanmış.

Saat yapmak hayalinizde olan bir meslek miydi?

Daha küçük bir çocukken başladım. Hep böyle ufak şeylerle mekanizmalarla ilgileniyordum. Evde dağılmış teknolojik şeyleri birleştiriyordum ama bu birleştirdiğim şeyler genelde ufak şeyler oluyordu. Dolayısıyla benim için ya bir müzik aleti olacaktı ya da saat. Bugün de beni heyecanlandıran saat değil, saatin mekanizmasıdır.

Apple'ın iWatch'u saatin geleceği mi?

Teknolojiyi yakından takip ediyorum. Akıllı telefonum var. iWatch farklı bir kulvar. Yüksek seviyeli saatlerle karşılaştırılmaz. Ama farklı bir şey ve çok kullanışlı. Bu tür saatler daha çok eğlence amaçlı. Mekanik saatler çok başka ruhları olan şeylerdir.

Haberin Devamı

El yapımı saatler teknolojiye yenilebilir mi?

Hayır yenilmez. Bizim saat kasalarımızın ve mekanizmaların tümü el yapımı. Tabii kullandığımız malzemeler en yüksek teknolojiyle üretiliyor, bu 60 yıl önce de böyleydi. Ama bunları bir araya yine saat ustalarının hünerli elleri getiriyor. Bu nedenle teknoloji ve el yapımı saatler bir arada olmak zorunda ki mükemmel sonuç ortaya çıksın.

55 yılda müşteri kitlemiz giderek gençleşti

IWC saatleri kimlere hitap ediyor?

Son 55 yılda saatlerin hitap ettiği kitle çok değişti. Daha önce ileri yaşlardaki insanların tercih ettiği bir markaydı. Şimdi ise müşteri kitlesi giderek gençleşti. Tipik bir IWC saat takan birini tarif etmem gerekirse, teknolojiye ve mekaniğe ilgili insanların kullandığı bir marka.

Size neler ilham verir?

Benim için en önemli şey mekanizmadır. Yeni bir mekanizma yaratma sürecinde çok düşünürüm. Bazen yıllarca sürer bu zor mekanizmaları üretmek. IWC Da Vinci Perpetual Calendar'ı tasarlamam beş yıl sürdü. Bu uzun bir süre. Ama sonunda başardım.

Haberin Devamı

Saat endüstrisinde kendinizi devrimci olarak görüyor musunuz?

Sadece işimi iyi yapmaya odaklıyım. Amacım hep en iyi mekanizmaları yaratmak oldu. Saatlerimin hepsi mekanik devrim.