Gazete Vatan Logo

500 yeni mağazayla ciro yüzde 30 artacak

8 bin mağaza sayısına ulaşan A101, yeni yılda 500 yeni mağaza daha açacak. 2018’i % 41 büyüme, 20 milyar TL’lik ciro ile kapatacaklarını belirten CEO Bostan, yeni mağazalarla cirolarını % 30 arttıracaklarını söyledi.

500 yeni mağazayla ciro yüzde 30 artacak

10’uncu yılını kutlayan marketler zinciri A101’in CEO’su Erhan Bostan, A101 rakamları hakkında bilgi verdi. Bostan, 2017’yi 14.1 milyar TL ciroyla kapattıklarını, 2018’i 20.1 milyar TL’nin üzerinde bir ciro ile kapatmayı hedeflediklerini bunun da yaklaşık yüzde 41’lik bir büyümeye denk geldiğini söyledi.

Bostan, 2019’da en az 500 yeni mağaza açarak toplamda 8 bin 500 mağazaya ulaşacaklarını, cirolarını da yüzde 25-30 bandında arttırarak 26 milyar TL’ye ulaşacaklarını anlattı.

Eylül ayı büyümelerinin yüzde 58 olduğunu söyleyen Bostan, “Sadece Eylül ayında 94 milyon fiş kestik. Ekim ayında bu büyüme devam edecek. Sene sonu itibarıyla 1.1 milyar fiş kesmiş olacağız. Her fişte ortalama 5 ürün olduğunu düşünürsek, 5.5 milyar adetten çok ürün satmış olacağız” dedi. Yurt dışına açılmayı da düşündüklerini anlatan Bostan, “Yurt dışını düşünüyoruz ama önümüzdeki sene için değil. Ekip önümüzdeki yıl nerelere gidebiliriz diye çalışacak. Belki 2020 ve sonrası için yakın coğrafyada yatırımlarımız olabilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bizim vaadimiz ucuzluk
Son 1 ayda fiyat artışları olduğunu anlatan Erhan Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ağustos ayında fiyatlarda artışlar olunca tüketiciler bize yüklendi ve ‘Neden fiyatları arttırdınız?’ dediler. Ekip arkadaşlarım buna üzüldüler, ‘Biz en ucuzuz’ dediler. Ben de dedim ki ‘Bizim tüketiciye vaadimiz ucuzluk, dolayısıyla tüketicinin söylenmesi normal’. Rakiplerimizin başka vaatleri var, çeşitlilik, deneyim farklı şeyler teklif ediyorlar. Bizim vaadimiz ucuzluk.”
900 İlçede 8 bin mağaza
- A101, Türkiye’nin en hızlı büyüyen ve en fazla mağazasına sahip perakende zinciri.
- ‘En Çok İstihdam Sağlayan’, ‘En çok Engelli İstihdamı Sağlayan’ ve ‘En Çok Kadın İstihdamı Sağlayan’ kategorilerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen istihdam ödüllerinde Türkiye 1’incisi.
- Türkiye’nin en çok kadın çalıştıran şirketi. (45 bin çalışanın yüzde 44’ü kadın)
- Türkiye’nin en çok engelli çalıştıran şirketi. (45 bin çalışanın yüzde 3’ü engelli)
- Türkiye’nin en büyük 20 şirketi arasında.
- 600’den fazla tedarikçiyle çalışıyor.
- Düzenli müşterilerin memnuniyet oranı yüzde 94, tekrar satın alma oranı yüzde 98, tavsiye etme oranı yüzde 93.
İlk 7 yıl zarar ettik
Kuruldukları ilk günden beri hesaplamalarını ve işlerini doğru yaptıklarını belirten Erhan Bostan, şunları kaydetti: “İlk 7 yıl zarar ettik, sonra kâra geçtik. Dünyada bu iş böyle yapılır, hard discount işi böyledir. Sabırlı olacaksınız ve hissedar size inanacak. Bizim mağazalarımızda akşamüstü lambaların biri yanar biri yanmaz, ordan ettiğimiz tasarruf tüketiciye yansır. Oradan elde ettiğimiz günlük 1 TL’lik tasarruf bile 8 bin mağazaya vurulunca ciddi bir rakam. Kâr marjımızın çok düşük olduğu için hesap kitabı doğru yapmamız gerek.”

Haberin Devamı