Gazete Vatan Logo

500 milyona robotlu tesis

Arçelik 500 milyon liralık yatırımla Beylikdüzü’ndeki TV fabrikasını Çerkezköy’e taşıdı. 100’ü aşkın akıllı robotun üretime katıldığı fabrikada yılda 3.2 milyon adet televizyon üretilecek.

500 milyona robotlu tesis

Arçelik, tüketici elektroniği alanında Türkiye’nin son yıllardaki en önemli yatırımlarından birini Çerkezköy’de hayata geçirdi. Beylikdüzü’ndeki tesisini kapatarak buradaki operasyonunun tümünü yeni fabrikasına taşıdı. 182 bin metrekare alana kurulan Arçelik Çerkezköy Elektronik Fabrikası’nda dijital ve robotik teknolojilerle geleceğin televizyonları üretilecek.

1.600 kişinin istihdam edildiği yeni fabrikanın tüm otomasyon ve robot yazılımları Türk mühendisler tarafından geliştirildi. Yıllık 3.2 milyon adet televizyon üretim kapasitesine sahip fabrikaya 500 milyon lira yatırım yapıldı. Fabrikada üretimin yüzde 65’inin ihraç edilmesi planlanıyor. Fabrika ayrıca Arçelik’in önümüzdeki dönemde stratejik pazar olarak gördüğü dijital ekranların üretiminde de önemli bir konuma sahip olacak.

Daralma olacak

Tüketici elektroniği alanında iç pazarda yüzde 10’luk bir daralma beklediklerini belirten Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu, “İç pazardaki açığımızı ihracatla kapatacağız. Yurt dışı hedeflerimizi büyüttük. Hindistan ve Malezya gibi pazarların yanı sıra gelişen ülkelerde yerel markalar satın alarak büyüme stratejimiz var” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Yurt dışında yeni marka satın alabilir
Çerkezköy fabrikasında 100’ü aşkın robotun üretim sürecine dahil olduğunu açıklayan Hakan Bulgurlu, “Sektördeki en modern üretim tesislerinden birini kurduk. Üretim aşamasında robotlar sürekli veri üretiyor. Bu verilerin işlendiği ve analiz edilip yeniden üretim sürecine dahil olduğu bir merkezimiz var. Bu süreç bizim verimliğimizi 2’ye katlayacak. Hem de kalite artışı sağlayanacak. Akıllı sistemler sayesinde enerji tüketimi yüzde 50 düşecek” ifadelerini kullandı.
İtici güç olmaya devam
Dijital dönüşüm yolculuğunda çok önemli bir adım attıklarını söyleyen Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, ülke ekonomisine değer katan yatırımları hız kesmeden gerçekleştirdiklerini söyledi. Ekonominin itici gücü olmaya ve dış pazarlarda büyüyerek ülkeye döviz girdisi sağlamaya odaklandıklarını belirten Çakıroğlu, “8 ülkede 20 üretim tesisi ve 12 markasıyla 145 ülkeye ihracat yapan şirketimiz, Avrupa beyaz eşya pazarının 3’üncü büyük oyuncusu konumunda. Arçelik, son 5 yılda gerçekleştirdiği 4.5 milyar lira yatırımla, dışa bağımlı kalmadan yetkinliklerini artırmaya odaklanıyor” dedi.

Haberin Devamı