Gazete Vatan Logo

500 milyon kişilik "negatif faiz" ülkesi

S&P'nin son çalışmasına göre neredeyse 500 milyon kişi negatif faiz olan ülkelerde yaşıyor

500 milyon kişilik "negatif faiz" ülkesi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin son çalışmasına göre neredeyse 500 milyon kişi, merkez bankalarının negatif faiz uyguladığı ülkelerde yaşıyor. S&P'nin yaptığı hesaplamalara göre dünyadaki toplam gelirin yüzde 25'i negatif faiz oranlarının etki alanı içerisinde yer alıyor.

Rapordaki değerlendirmelere göre Avrupa Bölgesi'ndeki negatif faiz uygulaması bankaların kredi vermesini teşvik eden, aynı zamanda euro'da devam eden bir düşüşe yol açan teşvik edici bir önlem niteliğinde. Bununla birlikte raporda Brexit'in Avrupa'daki negatif faiz uygulaması için risk oluşturduğu, gerileyen sterlinin, euronun değer kaybı sürecini etkilediği belirtildi.

Japonya'daki negatif faiz uygulamaları ise Avrupa'ya göre daha az başarılı olarak değerlendiriliyor. Zira ülkenin para birimi değer kazanmaya devam ediyor. S&P, negatif faizlerin sıfırın altında rekor seviyede tahvil getirileri ile birlikte ilerlediğini, dünyadaki borçlanma araçlarının yarısının getirisinin sıfırın altında olduğunu ifade etti.

Haberin Devamı

Fitch Ratings'in verilerine göre de çoğunlukla gelişmiş ülkeleri temsil eden negatif faizli tahvillerde 11,4 trilyon dolarlık pozisyon buluyor.

İstikrara kavuşan emtia fiyatları, Rusya ve Brezilya'da ekonomik küçülmenin sona geldiği inancıyla birleşince büyük fonlar risk alarak negatif faizdeki varlıklarını gelişen ülkelere kaydırıyor.