Gazete Vatan Logo

500 milyar için tekrar yarışacak

Kim 500 Milyar İster'de "Başkan Hayes'in 'Şaşırtıcı bir buluş ancak kim kullanır" dediği cihaz için 'gramafon' yanıtı verip 250 milyardan olan Fırat Zengin, yeniden yarışmak için açtığı davayı kazandı

Kenan Işık'ın sunduğu "Kim 500 Milyar ister" yarışmasında 250 milyar değerindeki 14'ncü soruya verdiği yanıt geçerli sayılmayan Fırat Zengin, sorunun yanlış olduğunu ileri sürerek açtığı davayı kazandı. Zengin'in elenmesine neden olan soru şuydu: "ABD Başkanı Rutherford Hayes 1877'de 'Bu şaşırtıcı bir buluş. Ama kim niye kullansın ki' sözünü ne için söylemiştir: a- Gramofon b- Televizyon c-Düdüklü tencere d- Telefon."

Mahkemeye gitti
'Düdüklü tencere' ve 'televizyon' şıklarını ilk bakışta eleyen Zengin, 'gramofon Ve 'telefon' şıkları arasında gidip geldikten sonra, 'gramofon' cevabını vermişti. Cihazların icat tarihlerini tek tek bilen Zengin, 'telefon' şıkkını 1876'da icat edildiği için elediğini söyledi. Ancak Zengin'in cevabı doğru kabul edilmedi. Doğru şıkkın 'telefon' olduğu belirtildi. Sorunun yanıltıcı şekilde hazırlandığını savunan Zengin, Şişli 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde "hakkın iadesi" davası açtı.

ABD'den belge geldi
Dava, üçüncü duruşmasında sonuçlandı. Mahkeme, ABD başkanlarının hayatlarını araştıran Presidential Center Enstitüsü'nden gelen belge doğrultusunda, sorunun yanlış hazırlandığı sonucuna vardı. Ayrıca mahkeme, telefonun icadıyla ilgili verilen tarihin de yanlış olduğunu belirterek, Zengin'in yarışmaya 14. sorudan devam etmesine karar verdi. Zengin'in avukatı Ali Aydın, ilk duruşmada Hayes'in bu sözü ne amaçla söylediğini öğrenmek için Beyaz Saray yetkilileriyle görüştüklerini anlatarak şöyle konuşmuştu: "Onlar bizi, ABD başkanlarının hayatlarını araştıran Presidential Center Enstitüsü'ne yönlendirdi. Enstitü yetkilisi Mervin Hail, yazılı bir açıklama gönderdi. Meğer Hayes, "Bu şaşırtıcı bir buluş. Ama kim niye kullansın ki" sözünü hiç kullanmamış. Böyle bir söz söylediğine dair hiçbir doküman veya belge yokmuş."

Müjdeli haberi askerde aldı
Zengin'in avukatı Ali Aydın, davalı taraf Med Yapım ve Kanal D yetkilileriyle yarışmanın devam tarihinin belirlenmesi için görüşeceklerini belirtti. Aydın, şu anda vatani görevini yapan Zengin'i arayarak mutlu haberi verdiğini söyledi. Aydın, "Zengin, 'Geriye kalan 2 soruyu da doğru yanıtlayıp 500 milyar lirayı kazanacak ilk yarışmacı olacağıma inanıyorum' dedi" diye konuştu.

Haberin Devamı