Gazete Vatan Logo

İstanbul'un en iyi İtalyan restoranları

İtalyan Ticaret Odası geçtiğimiz hafta İstanbul’daki iki restoranına “Gerçek İtalyan“ tescili verdi ve gerçek su yüzüne çıktı... İtalyan otoritelere göre Türkiye’de ‘Gerçek İtalyan’ tescilli mekan sayısı yalnızca sekiz. Peki ya diğerleri?

İstanbul'un en iyi İtalyan restoranları

"Anneniz İtalyan yemekleri yapıyorsa,o zaman restoranlarda ne işiniz var!" İtalyan asıllı ünlü Amerikalı yönetmen Martin Scorsese böyle diyor. Tamam da, annemizin elinden yiyemedik. Çünkü İtalyan asıllı değiliz.

O zaman İtalyan yemeklerini seviyorsak eğer, kalitelilerini seçip ara sıra İtalyan restoranlarına gitmek zorundayız. İstanbul’da neredeyse adım başı İtalyan restoranları yer alıyor. İnternette İstanbul’da İtalyan restoranları diye arama yaptığınızda, karşınıza 500’e yakın bir sayı çıkıyor. Bunların yarısı paket servis yapan pizzacılar. Sadece 75 tanesi İtalyan mönüsü olan restoranlar ve cafeler. Ancak hepsi gerçekten İtalyan mutfağını mı sunuyor?

O zaman sorumuz: Nedir İtalyan mutfağı? Önce bunu araştırırsak, hangi restoranların gerçek İtalyan olduğunu, hangilerinin taklitle kendilerine pazar yarattıklarını anlayabiliriz. İtalyan mutfağının temel özelliği gerçek, kaliteli, artizan ve mutlaka taze malzeme kullanımıdır. Malzeme üst düzey olduğundan reçeteler basit ve sadedir. Kullanılan malzemenin tadını tek tek alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Eataly’nin şefi Claudio Chinali, gerçek İtalyan mutfağının sırlarını şöyle anlatıyor, “İtalyan mutfağının temelini doğru malzeme seçimi oluşturur. Bence İtalyan şeflerin ilk görevi kullandığımız malzemeye ve üreticiye saygı duymak. İtalyan yemekleri ciddi anlamda geniş bir ürün bilgisi gerektirir.”

Zeytinyağı kokulu İtalyan yemekleri

Fransız mutfağı tereyağı ağırlıklı, İtalyan mutfağı ise zeytinyağı kokuludur. Fransızlarda katkı malzemesi hani neredeyse sınırsızken, İtalyanlarda 5-6 çeşidi pek geçmez. Yani sadedir. Sebze, meyve, süt ürünleri boldur ve yöreden yöreye değişir. O kadar ki, neredeyse her köyün ve kasabanın kendine has peynir, makarna ve yemek çeşidi mevcuttur.

Anneanne mutfağı

İtalyan mutfağı denince akla sadece pizza ve makarna gelmesi, Türk mutfağının kebap ve baklavadan ibaret olduğunu sanmak gibi hata olur. İtalyan mutfağı, evde annelerin pişirdiği yöresel yemeklere dayanır. ‘Cucinadellanonna’ (Anneanne mutfağı) gibi bir tanım da kullanılır gerçek İtalyan mutfağı için. Bölgesel mutfaklar arasında fark vardır, bunun nedeni de iklim ve doğa şartlarının ürün farklılığı ve çeşitliliğidir.

Haberin Devamı

Örneğin Kuzey İtalya -Piemonte bölgesi soğuk ve karasal iklimin olduğu bir yerdir ve bu yüzden kremalı, makarna ve et/av ürünleri ağırlıktadır. İklimin sıcak olduğu Güney İtalya / Napoli bölgesinde ise, domates soslu makarnalar, bol ve farklı zeytinyağlı sebze yemekleri öne çıkar.

Söz gelimi; kuzeyde Milano’nun risottoları, ortada Bolonya’nın tortellinisi, güneyde Napoli’nin de pizzaları ünlüdür.

Türk mutfağıyla benzerlik

Mutfaklarımızın temel yemekleri birbirine çok benzer. Pide/ pizza, erişte/ ev makarnası, salçalı yemekler / domatesli soslar, zengin tatlı ve hamur işleri / şerbetli tatlılar her iki sofranın ortak lezzetlerindendir. Dışarıda yemek yeme ve alıştığı tatlar konusunda epey muhafazakâr olan Türk insanı, yabancı bir mutfak tercih edeceği zaman yine alıştığı tatlara benzer olanı tercih eder. İtalyan mutfağı bu nedenle popülerdir.

Haberin Devamı

Tabii farklılıklarımız da var. Söz gelimi şık bir İtalyan restoranında asla pizza bulamazsınız İtalya’da... Çünkü bu, bizdeki finedining bir restoranda lahmacun sunmalarına benzer. Türkiye’de ise yemeklerin yanında pizza da yiyebilirsiniz.

Hayal kırıklığının adı: Massimo Bottura

2014 yılında dünyanın en iyi 50 şefi arasında 2’nci sırada yer alan Massimo Bottura, Zorlu AVM içinde Ristorante Italia di Massimo Bottura adıyla bir restoran açtığında ortalık ayağa kalkmıştı. Gastronomi dünyasının önde gelen isimleri bunu İstanbul için büyük şans olarak değerlendirmişti. Gerçekten de öyle. Üç Michelin yıldızlı Bottura gerçek İtalyan mutfağının finedining temsilcisiydi ve İstanbul için bir şanstı. Ancak 14 ay gibi kısa bir sürede kepenklerini indirdi ve sessiz sedasız Türkiye’yi terk etti. Şu anda Bottura iddiasında değilse de lezzetli İtalyan restoranları var. Antica Locanda, Rosso Pomodoro, Da Mario, Vapiano, Trattoria Serenzo, Fauna, Cecconi’s İstanbul, Aida-Vino e Cucina İstanbul’un artık klasik olmuş İtalyan restoranları arasında.

Haberin Devamı

İstanbul’da gastronomi yolculuğu Eataly

İstanbul için en önemli gastronomik hareketlerden biri de ilk mağazasını 2007 yılında İtalya Torino’da açan Eataly’nin 2013’te Zorlu Alışveriş Merkezi’nde hizmete açılması. Eataly’nin amacı, taze ve kaliteli malzemeler satarken, insanları gerçek İtalyan yemek kültürü hakkında bilgilendirmek. Bu fikirle yola çıkan Eataly’nin. İtalya’da onüç, Amerika’da iki, Japonya’da ise on adet şubesi var. Eataly’nin kurucusu, İtalyan mutfak kültürü hakkında farkındalık yaratmak için böyle bir oluşuma öncülük etme kararı almış. İstanbul’da gerçek İtalyan ürünlerine Eataly’de ulaşabiliyoruz. İtalya’ya adeta ufak bir gastronomi yolculuğu gerçekleştirmiş gibi hissedeceğiniz bir mekân Eataly.

İstanbul’un en iyi İtalyan lezzetleri bu adreslerde

Cecconi’s İstanbul’da, salatalar, carpaccio, tartare, fırın yemeklerini bulabilirsiniz. Pazar günleri 17.00’ye kadar brunch servisi yapılıyor.

Antica Locanda, Beyaz trüf aromalı yerelması çorbası ve Venedik usulü ördekli fetuccine ile krema soslu balığı mutlaka deneyin.

Aida Vino e Cucina’da parmesandan yapılan patlıcan Permigiana, et ve köy tavuğu çeşitlerinden mutlaka tatmalısınız.