Gazete Vatan Logo

500 değil 375 milyar dolar

Görevini 30 Haziran’da bırakacak olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin 500 milyar dolarlık 2023 yılı hedefinin zora girdiğini kaydetti.

500 değil 375 milyar dolar

Büyükekşi, 10 yıldır sürdürdüğü TİM Başkanlığı görevini devretmeden önce basın mensupları ile bir araya geldi. Buluşmada ekonomik gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefinin geçerli olup olmadığı sorusunu şöyle yanıtladı:
“Bundan 5 yıl önce de dünya ticaretin büyüklüğü 12 trilyon dolardı. Her yıl ortalama 1 trilyon dolar artıyordu. 2008’de dünya ticaretinden aldığımız pay binde 7’ye çıktı. 15 yıl sonra yani 2023’teki hedef payımız yüzde 1.5 olacaktı, bunda da 500 milyar dolar hedefi çıktı. Geçen yıl dünya ticaretinin büyüklüğü 17.5 trilyon dolar oldu, bu yıl 18.5-19 trilyon dolara çıkacak. 2023’te belki 25 trilyon dolar. Bu da Türkiye açısından 2023’te 375 milyar dolar ihracat demek olur. İhracatın lokomotifinin tek başına KOBİ’ler olması mümkün değil.”
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar için en uygun döviz kuru seviyesinin de 4.20-4.50 aralığında oldğunu söyledi

Dolar 4.40’a düşebilir

Büyükekşi, “Bize göre kurlar şu anda 4.20-4.50 TL aralığında olmalı. Şu anda gerçekten seçim öncesi spekülatif ataklar oldu. Bunlar kesinlikle ihracatçının talep ettiği, desteklediği bir şey değil. Bazı uzmanlar yeni kurulacak kabinenin alacağı politikalarla doların 4.40’lara düşeceğini söylüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Büyükekşi: Teklif gelirse hükümette görev alırım

Mehmet Büyükekşi, TİM Başkanlığı’nı bıraktıktan sonraki dönemde hükümette herhangi bir görev alma konusunun şu anda gündemde olmadığını ancak bir teklif gelmesi durumunda topluma faydalı olacağını düşünüyorsa kabul edebileceğini söyledi. Büyükekşi “Emekli olmayı düşünmüyorum; ben işadamıyım, kendi işimin başına dönmeyi düşünüyorum” dedi.
Büyükekşi, kendisine Ankara’dan bir görev teklifi gelirse kabul edip etmeyeceği sorusunu şöyle yanıtladı:
“Ben kendi yapım gereği yaptığım işlerde hiçbir zaman tribüne oynamadım, öyle bir başkan profili hiç bir zaman olmak istemedim, olmam da... Maksadımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek olmadı Onun için böyle bir şey olursa, şartlara göre katkı sağlayabileceksek kabul ederim.”

Haberin Devamı