Gazete Vatan Logo

500 bin sağlıkçıya daha ‘yıpranma’ hakkı

Ameliyathanede kullandığı ‘skopi cihazı’ndan kaynaklı radyasyona maruz kalması nedeniyle, yıpranma payına başvuran sağlıkçının, başvurusu kabul edildi

500 bin sağlıkçıya daha ‘yıpranma’ hakkı

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hastanesinde görev yapan Türk Sağlık-Sen üyesi bir hizmetli, ameliyathanede üroloji bölümünde kullandığı ‘skopi cihazı’ndan kaynaklı radyasyona maruz kalması nedeniyle görev yaptığı 2005’ten itibaren fiili hizmet süresi zammından (yıpranma payı) yararlandırılması için hastane yönetimine başvurdu. Hastane yönetimi, hizmetlinin gün içinde aralıklarla yarım saat radyasyonlu alanda görev yaptığını kabul etti. Bununla birlikte çalışanın Radyasyon Güvenliği Tüzüğüne göre radyasyon görevlisi sayılmadığını belirten yönetim, hizmetlinin fiili hizmet süresi zammından yararlandırılmasına imkan bulunmadığı gerekçesiyle istemi reddetti. Bunun üzerine hizmetli işlemin iptali istemiyle dava açtı.

Yarım saati saymadı

Davaya bakan Trabzon İdare Mahkemesi gün içinde yarım saat radyasyona maruz kalan “hizmetlinin, radyasyon görevlisi sayılmayacağı ve çalıştığı ortamda geçici olarak radyasyona maruz kaldığı” gerekçesiyle yıpranma payından yararlanamayacağına karar vererek, davayı reddetti.

Haberin Devamı

Danıştay kararıyla

Davacı, mahkemenin kararını temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Danıştay 11. Dairesi, idare mahkemesinin kararını bozdu. Dairenin kararında, Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununda, “mesleği gereği röntgen, radyum ve benzeri iyonizan radyasyonlarla ilgili bilfiil çalışan tabip, teknisyen, sağlık memuru, radyasyon fizikçisi, teknisyeni ve iyonizan radyasyonla yeni bilfiil çalışan bilimum personel ve yardımcılarının, mesleği icabı bu radyasyon laboratuvarlarında geçen hizmet sürelerinin her yılına 3 ay fiili hizmet süresi zammı verileceği”nin hüküm altına alındığı belirtildi. Kararı değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Danıştayın ameliyathanede radyasyonlu bir alanda görev yapan bir hizmetli arkadaşımızın yıpranma payı alması gerektiğine karar vermesi, 500 bin sağlık çalışanının yıpranma payının hak ettiğinin hukuki bir ispatıdır” görüşünü savundu.