Gazete Vatan Logo

50 yıllık yasa dışı arşiv

Ankara’da 15 Temmuz ile ilgili ilk iddianame kabul edildi.Halisdemir’in şehit edildiği eylemlere ilişkin iddianamede FETÖ’nün 50 yıllık yasa dışı arşivi olduğu vurgulandı.

50 yıllık yasa dışı arşiv

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan, Astsubay Ömer Halisdemir’in de şehit edildiği Gölbaşı’nda bulunan Özel Kuvvetler Komutanlığındaki eylemlere ilişkin davanın iddianamesinde 18 sanık yer alıyor. Sanıklardan 17’sinin “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “nitelikli kasten öldürme” suçlarından dörder kez, sanık Mihrali Atmaca’nın da 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Ayrıca, bütün sanıkların “silahlı terör örgütü üyeliğinden” 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapsi talep ediliyor. İddianamede Astsubay Ömer Halisdemir “şehit”, darbe girişiminde bulunan Albay Ümit Bak’ın emir Astsubayı Nedim Şahin de “maktul” olarak yer alıyor.

‘Yasa dışı havuz’

İddianamede Fethullah Gülen’in 50 yıllık yasa dışı arşivi dikkati çekti. Örgütün, devlet yapılanması içerisinde en güçlü olduğu alanların başında, güçlü bir istihbarat ağına sahip olmasının geldiği vurgulanan iddianamede, kamu kurumlarında çalışan FETÖ mensuplarının elde ettikleri bilgileri örgüte aktardıkları, toplanan bütün bilgiler birleştirilerek, büyük bir havuz oluşturulduğu anlatıldı. İddianamede örgütün, hedeflerine ulaşmak için bu havuzdaki bilgi ve belgeleri amaca uygun hale getirerek hasım cephedeki kişi ve kurumlar aleyhinde kullandıkları aktarıldı. İddianamede, bu sürecin, önce olayın kendilerine yakın medyaya sızdırılması ve kamuoyu oluşturulmasıyla başladığı belirtildi.

Haberin Devamı

Kilit hedef MİT ve TSK

Örgütün, mülkiye, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde örgütlenerek, güvenlik bürokrasisi ve istihbarat alanında bir ağ oluşturma yoluna gittiği kaydedilen iddianamede, özellikle son dönemde de Türkiye’nin en mahrem kurumlarından TÜBİTAK’ta derin bir oluşuma gidildiği bildirildi. İddianamede, TÜBİTAK’ın özellikle en gizli birimlerinden Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezindeki (BİLGEM) kadroları sayesinde, devletin üst düzey siyasi ve bürokratlarınca kullanılan kriptolu telefonların dinlenildiğinin ortaya çıktığına işaret edildi.

Haberin Devamı

Gücün olduğu her yerde

Hizmet ve eğitim hareketi olarak görünmesine rağmen FETÖ/PDY’nin paralel kadrolaşma hedefinin, askeri ve stratejik birimlere yöneldiği, güç, stratejik bilgi ve paranın olduğu her yerde örgütlendiğinin görüldüğüne dikkati çekilen iddianamede, bu hedeflerden birisinin de askeri ve stratejik projelerin, kriptolu telefonların üretildiği, bilirkişi raporlarının verildiği TÜBİTAK birimleri olduğu kaydedildi. Örgütün istihbarat ağı ya da gücü konusunda, Fethullah Gülen’in sahip olduğu ileri sürülen arşivinden de bahsedilmesi gerektiği belirtilen iddianamede, 1966’dan bugüne tutulan bu yasa dışı arşivde, örgütün yasa dışı adli ve önleme dinlemeleri, kendine ait gelişmiş cihazlarla yaptığı teknik takip, telefon ve ortam dinleme kayıtları, kamu personeline yönelik fişlemeler ile örgütle teması olan öğrenci ve ailelerinin bilgilerinin bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

3 ayda bir yeni hat

Faaliyet alanlarının çeşitliliğine paralel, örgütün haberleşme yöntemlerinin de çeşitlilik gösterdiği aktarılan iddianamede, en önemli haberleşme aracının, genel olarak başkası adına ya da örgüt kontrolündeki kurum, kuruluş adına kayıtlı, abone bilgilerinden gerçek kullanıcısına ulaşılamayan GSM hatları olduğu bildirildi. Yaklaşık 3 ayda bir yeni GSM hattı temin edildiği ve eski hatla telefon cihazının da değiştirildiği anlatılan iddianamede, “Örgüt mensuplarının kendi adlarına olmayan GSM hatları temin edip bunları belirli aralıklarla cihazlarıyla birlikte değiştirmeleri dahi, legal olduğunu iddia ettikleri faaliyetlerinin illegal olduğunu ve bunları gizlemeye çalıştıklarını ortaya koymak açısından önemli bir veridir” tespiti yapıldı.