Gazete Vatan Logo

50. yılında 2 milyar $’lık ihracat müjdesi

Mercedes-Benz Türk, 50’nci yılını ‘Türkiye’ye güveniyoruz, yatırımlara devam’ mesajıyla kutladı. Aksaray tesisini büyüten şirket ihracatını ikiye katlayıp 2 milyar dolara çıkaracak

50. yılında 2 milyar $’lık ihracat müjdesi

1967’de ‘Otomarsan’ ismiyle Davutpaşa’da kurulan ve bugün 1 milyar euroyu aşan yatırımıyla Türkiye’nin yabancı sermayeli en büyük şirketlerinden biri olan Mercedes-Benz Türk, yarım asrı geride bıraktı. Şirket, kuruluşunun

50’nci yılını İstanbul Davutpaşa’da, faaliyetlerine başladığı eski otobüs fabrikasında törenle kutladı.

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, Mercedes-Benz Türk olarak 50 yılda pek çok ilke, yeniliğe, başarıya ve rekora imza atarak sektörde lider olduklarını belirterek, “Kuruluşumuzdan bu yana üretime aralıksız devam ederek ülkemizin ekonomisine ve geleceğine katkı sağladık” dedi.

1967’de 26.5 milyon lira sermaye ile kurulan Otomarsan’ın 293 kişi ile günde yarım otobüs ürettiğini söyleyen Sülün, Mercedes-Benz Türk’ün 50’nci yılında

dev bir şirkete dönüştüğünü söyledi.

2 otobüsten biri Mercedes

Süer Sülün, kilometre taşlarıyla ilgili olarak şunları kaydetti: “Hoşdere fabrikası günde 16 otobüs ve Aksaray fabrikası günde 58 kamyon üretiyor. 6 bin 300 çalışanımız, satış ve satış sonrasıyla birlikte 10 bini geçiyor. 1970’de ilk ihracatımızı Mısır’a 1 adet otobüsle gerçekleştirmiştik. Şimdi ürettiğimiz otobüs ve kamyonlar, 70’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. 70 bin otobüs, 37 bin kamyonu dünya pazarlarına gönderdik. Bugün Türkiye’de her 3 kamyondan 2’sini ve her 2 otobüsten birini biz üretiyoruz.”

Haberin Devamı

Yeni yatırımlara devam ettiklerinin altını çizen Sülün, Aksaray tesisinin üretimin kapasitesinin bu yıl ikiye katlanacağını kaydetti. Süer Sülün, “Yeni yatırımla 1 milyar dolar olan ihracatımız,

2 katına çıkarak 2 milyar dolara yükselecek” diye konuştu.

Türkiye’ye yatırıma devam

Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi, Kamyon ve Otobüs Grubu Başkanı Martin Daum, Mercedes-Benz Türk’ün bugün üretim, Ar-Ge ve IT ağı ile Almanya’daki merkez fonksiyonları içinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, “Mercedes-Benz Türk kuruluşundan bugüne Türkiye’deki otobüs ve kamyon üretiminde sanayinin gelişmesine öncülük ederek dünyaya da örnek oldu. Bu sebeple 50 yıl boyunca Türkiye’deki üretim tesislerine yaptığımız yatırımlar arttı” dedi. Yarım asırlık sürede toplam 310 bin otobüs ve kamyon ürettiklerini kaydeden Daum, şöyle devam etti: “310 bin aracı yan yana koyduğunuz zaman ana merkezimiz Stuttgart’a kadar uzanır. Şimdi daha kısa sürede daha fazla araç üretip Stuttgart’tan Türkiye’ye döneceğiz.
80 milyonluk Türkiye’de büyük potansiyel var. Nüfusun yüzde 40’ı 25 yaşın altında. Bundan sonra daha iyi günler geçireceğiz. Türkiye’ye güveniyoruz, yatırımlarımızı sürdüreceğiz.”
Lükste zirveyi kaptık
Geçen yıl görevini Süer Sülün’e devreden Mercedes-Benz Otomobil Grubu Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Daimler AG Yönetim Kurulu Üyesi Britta Seeger, bu önemli günde şirketi yalnız bırakmadı. Seeger, “Türkiye’de çalışmak benim için son derece keyifliydi. Mercedes-Benz Türk ekibi benim bugüne kadar çalıştığım en çalışkan, en tutkulu, en güvenilir ve işine bağlılığı en yüksek ekiplerden biri diyebilirim” sözleriyle eski takım arkadaşlarına övgüler yağdırdı.
Britta Seeger, şöyle devam etti: “Bu ekip 2016’da ve bu yılın ilk yarısında premium segmentte liderliğe ulaştı, yeni hedeflerine kitlendi. Her zaman çıtayı yükseltmek ve inovatif çözümler sunmak Daimler ekibi olarak genlerimizde var. Bu sebeple gelişen teknolojide liderlik özelliklerine odaklandığımız ‘Leadership 2020’ olarak adlandırdığımız küresel bir değişim projesi başlattık. Bu yenilikçi, öncü yaklaşımın yansımasını Mercedes-Benz Türk’ün 50. yılı kapsamında hayata geçirdiği ‘50. Yılda 50 Startup’ projesinde de görüyoruz.”

Haberin Devamı