Gazete Vatan Logo
Magazin 50 yılda bir geliyor

50 yılda bir geliyor

Tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi’nde kalp yetmezliği sonucu hayata veda eden 75 yaşındaki ünlü tiyatro sanatçısı Suna Pekuysal, kültür-sanat dünyasını ve sevenlerini yasa boğdu.

Sanat dünyası için büyük kayıp olan Suna Pekuysal, sanat yaşamı boyunca 250 oyun ve yüzü aşkın sinema filminde rol aldı. Perşembe günü Fatih Sahnesi'nde düzenlenecek törenin ardından toprağa verilecek olan Pekuysal için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay birer taziye mesajı yayınladı. Başbakan Erdoğan, Meclis'te partisinin grup toplantısında Pekuysal için başsağlığı dileğinde bulundu.

GÜL'ÜN MESAJI

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Pekuysal'ın vefatı nedeniyle yayınladığı mesajda, Pekuysal’ın vefatından büyük üzüntü duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Tiyatro ve sanat sevgisini her şeyin üstünde tutan Suna Pekuysal, sevecenliği, güler yüzlülüğü, üstün yeteneği ve oynadığı unutulmaz rollerle her yaştan sanatseverin kalbinde taht kurmuştur. Türk tiyatrosuna uzun yıllar emek veren ve değerli ödüller alan Suna Pekuysal, örnek sanatçı kişiliği ile her zaman takdirle hatırlanacaktır. Kendisine Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum.”

GÜNAY'IN MESAJI

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da yayınladığı mesajda, Pekuysal’ın Türk tiyatrosunun gelişiminde ve geniş kitleler tarafından sevilmesinde önemli payı bulunduğunu, sanata adadığı yaşamında büyük başarılar gösterdiğini ve birçok değerli oyuncunun yetişmesine katkı sağladığını belirtti. Günay mesajında, “Renkli kişiliği ve değerli hizmetleriyle gönlümüzde haklı bir yere sahip Pekuysal’a Allah'tan rahmet, ailesine ve sanat camiamıza başsağlığı diliyorum" dedi.

Zihni Göktay: 45 yıllık dostumdu

“Çok üzgünüm, haberi aldığım an elim ayağım boşaldı, çok kötüyüm. Kendi öz ablamdan daha yakındı bana. Sahne üstünde ve gerisinde 45 yıllık dostluğumuz vardı. Birbirimizin her şeyini bilirdik, dertleşirdik. Ameliyata girmeden önce telefonda görüştük. ”Sabah ameliyata gireceğim, şimdi gelme, çıkınca gelirsin“ dedi. Keşke dinlemeyip gitseydim. Kadından komedyen çok az çıkıyor Türkiye’de. 50 senede bir çıkıyor. Suna bunlardan bir tanesiydi. Annesini kaybetti, beraber oynadık. iki kız kardeşini, eşini kaybetti, yine sahnede oyununa devam etti. ’Bu iş devam edecek, ne yapalım Zihni, bizim kaderimiz böyle, bunları kabullenelim’ derdi. Annemi kaybettiğim gün birlikte oynadık, beni teselli etmişti. Şimdi bizi kim teselli etsin elimiz ayağımız bağlı.”

Erol Günaydın: Tiyatro yaşatıyordu

“Ergun’la onları ben evlendirdim. Dostluğumuz yıllara dayanıyor. Çok üzgünüm. Yeri doldurulamaz bir sanatçı. Tiyatro yaşatıyordu, tiyatro bitince hayatı da bitti”

Gencay Gürün: Sahnede yıldızdı

“Yeri doldurulmaz, bulunmaz bir oyuncuydu. Bir tiyatro mahluğuydu. Lüküs Hayat’ı yaptığımız o dönemden bu zamana 23 sene geçti. Lüküs Hayat’la hem tiyatroyu ayağa kaldırdılar, hem de bir rekor kırdılar. Yeri doldurulamaz.”

Gazanfer Özcan: Yeri dolmayacak

“Çok değerli bir arkadaşımızdı. Büyük bir kayıp oldu. Yeri doldurulamayacak bir sanatçıydı. Sıramız gelince biz de gideceğiz. En son bizim Avrupa Yakası’na konuk oyuncu olarak katıldığı zaman görüşmüştük. Çok üzüntülüyüm.”

Tarkan: İyi bir insanı kaybettik

2002 yılında Suna Pekuysal’ın başrolünü oynadığı Yeter Anne dizisine konuk oyuncu olarak katılan Tarkan, “Türkiye çok değerli bir oyuncu, tiyatrocu ve çok iyi bir insanı kaybetti. Küçüklüğümden beri izlediğim Türk filmlerinde onu çok severdim.

250 OYUNDA, 100 SİNEMA FİLMİNDE ROL ALDI

Sanat yaşamı boyunca 250'den fazla oyunda ve 100'e yakın sinema filminde rol alan Suna Pekuysal, 24 Ekim 1933 yılında İstanbul’da doğdu. Asıl adı Suna Belener olan sanatçı, İstanbul Belediye Konservatuvarı Şan ve Bale Bölümü'nde öğrenim görürken, 1949 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun çocuk bölümünde Kadri Ögelman'ın "Artist Aranıyor" adlı oyunuyla ilk kez sahneye çıktı. Üç yıl sonra dram bölümüne geçti. 1964 yılında gazeteci Ergun Köknar ile evlendi. 1973 yılında oğulları Sait Ali Köknar dünyaya geldi.

54 yıl Şehir Tiyatroları'nda görev yapan sanatçı, 24 Ekim 1998 tarihinde Şehir Tiyatroları'ndan emekli oldu.

Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları'nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey'in 1933 yılında kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey'in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen'in sahneye koyduğu "Lüküs Hayat" adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. Büyük bir başarı kazanan ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan "Lüküs Hayat"ın ardından emekli olan sanatçı, Şehir Tiyatroları'nda Joseph Kesselring'in yazdığı ve Çetin İpekkaya'nın yönettiği "Ahududu" adlı oyunda konuk sanatçı olarak rol aldı.

SANATÇININ ÖDÜLLERİ

”1980 Avni Dilligil Ödülü, (Tırpan) 1980 Ulvi Uraz Ödülü, (Tırpan) 1986 Sanat Kurumu Ödülü, (Lüküs Hayat) 1987 İsmail Dümbüllü Ödülü, (Lüküs Hayat) 1998 Afife Tiyatro Ödülleri - Nisa Serezli Aşkıner Yaşam Boyu Başarı Ödülü, 2000 Belkıs Dilligil Onur Ödülü, 2001 38. Antalya Altın Portakal Film Festivali Yaşam Boyu Onur Ödülü, 2003 Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü.”

Haberin Devamı