Gazete Vatan Logo

50 yaşından sonra hamilelik için yumurta nakli gerekli

Kibariye ikinci çocuğuna hamile kalınca tartışmalar başladı. Bu yaşta bir kadının doğal yollardan hamile kalabilmesi mümkün mü? İşte uzmanların görüşleri.

50 yaşından sonra hamilelik için yumurta nakli gerekli

Geçtiğimiz hafta İzmir Fuarı'nda sahne alan Kibariye, 56 yaşında 3 aylık hamile olduğunu açıkladı ve ortalık karıştı. Uzmanlar, bu yaşta hamile kalmak için yumurta nakli yapılması gerektiği ya da yumurtaların dondurulmuş olabileceği dışında bir ihtimal olmadığını savunuyor.

Tek yol yumurta nakli

Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Koordinatörü Dr. Hakan Özörnek, "56 yaşında bir kadın kendi yumurtasıyla anne olamaz. 44 yaşında bir kadının kendi yumurtasıyla tüp bebek sahibi olma oranı yüzde 1’dir. Benim bugüne kadar tüp bebek yöntemiyle anne olan en yaşlı kadın hastam 47 yaşındaydı. Dolayısıyla kendi yumurtasıyla doğal yolla ya da yine kendi yumurtasıyla tüp bebek yöntemiyle anne olamaz. Ancak 56 yaşındaki bir kadının anne olabilmesi sadece yumurta nakli ile mümkündür. 60 yaşına kadar yumurta nakli gerçekleştirilebilir. Yumurta nakli de Türkiye’de yasak olan bir uygulamadır. Yumurta nakli isteyen kişiler Yunanistan, Bulgaristan gibi bazı Avrupa ülkelerinde yapılabiliyor" diyor.

10 yıl öncesine göre kadınlar en az 4-5 yıl geç doğuruyor

Haberin Devamı

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi-Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Op. Dr. Herman İşçi ise günümüzde tüm dünyada gebelik yaşının ileri kaydığını belirterek, Türkiye'de Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre doğurganlığın en yoğun olduğu yaş grubu 2001'de 20-24 yaş iken, 2011 yılında 25-29 yaş grubu olduğunu söylüyor.

İleri yaşlarda yumurta üretimine dair genetik sıkıntılar

Herman İşçi, "İleri yaş daha gebe kalmadan bazı sıkıntıları beraberinde getiriyor. Her kadının üretkenlik döneminde üreteceği yumurta sayısı bellidir. Adet görme her ay yumurtanın üretildiği anlamına gelmez. Menopozdan 8-10 yıl öncesinde yumurtlama aksamaya başlar. 35-40 yaşından sonra her ay yumurta üretilmeyebilir. Türkiye'de ortalama menopoz yaşını 49 kabul ettiğimizde 40 yaşından sonra ciddi gebe kalma sıkıntısı başlayacağını söylemek doğru olur. Yaş ilerledikçe yumurta kalitesinde de bozulmalar olur. Her ay yumurta üretilmesine rağmen gebelik oluşmayabilir. 30 yaşında bir yıl için canlı çocuk doğurma olasılığı yüzde 75 iken, 35 yaşında yüzde 66'ya, 40 yaşındayüzde 44'e düşer. Başka bir deyişle 37 yaşından sonra kadınların yarısı gebe kalma güçlüğü çeker. İleri yaşın öncelikle getirdiği sorun kolay gebe kalamamaktır. Gebe kalamama nedeniyle yardımcı üreme tekniklerine başvurulduğunda çoğul gebelik olasılığı da artıyor. Bu da düşük ve erken doğum riskini beraberinde getiriyor. İleri yaşlarda yumurta üretiminde genetik sıkıntılar oluşabilir! Bu da gebe kalamamaya, ayrıca genetik sorunlu embriyolar üretmeye ve artmış düşük oranlarına sebep olabilir" diyor.

Haberin Devamı

45 yaşındaki anne yüzde 5.5 ihtimalle çocuğunun 18 yaşını göremiyor

İleri yaş gebeliklerinde en önemli sorunlardan biri de çocuğun ergenlikten önceki yaşlarında anne ölümüdür. Annenin çocuğunun 18'ci yaş gününü görememe olasılığı 25 yaş doğumu için yüzde 1 iken, 35 yaş için yüzde 2.6, 40 yaş için yüzde 3.8, 45 yaş için yüzde 5.5'dir.

Down sendromu olasılığınına dikkat!

İleri anne yaşı genetik sorunlardan özellikle Downsendromu olasılığını artırıyor. 23 çift kromozomdan 21'ci kromozomun iki yerine üç adet bulunmasıyla karakterize bir hastalık bu. Çocuklar sadece zeka geriliği değil ağır bedensel sıkıntılar yaşıyor. 18'ci kromozom ve bazı diğer genetik sorunlarda artış görülse bile bunlar yapılan gebelik öncesi muayeneleriyle kolaylıkla tanınıyor. 11-14 testi ve dörtlü tarama testi gibi geleneksel metotlarla yüzde 90, anne kanından bebeğe ait hücre dışı DNA taramasıyla da yüzde 99'un üzerinde Downsendromu yakalanabiliyor. Bu gelişmiş biyokimyasal ve genetik testler ayrıca gelişmiş ultrasonografi muayeneleri sayesinde "şu yaştan sonra gebe kalmanız doğru değildir" demek artık uygun değil. Hangi yaşta gebe kalırsa kalsın genetik sorunlar başarıyla taranabiliyor. Daha önce bahsedildiği gibi önemli sorun gebe kalıp, kalamamaktır.

Haberin Devamı

50-54 yaş gebeliklerinde yüzde 170 artış

Liv Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Arda Lembet, "20 haftalık bir fetusta 4 6 milyon arasında yumurta bulunur. Bu, adolesan çağda 300 bine iner. Bu yumurtaların ancak yüzde 3’ü, 40 yaşından sonraya kalır. Son yıllarda 50-54 yaş arasında yaşanan gebeliklerde yüzde 170 oranında artış var. Bunun başlıca sebebi ise tüp bebek yöntemlerinin dünyada kullanılmaya başlanması. Dünyada kadın sağlığı ve vücuduna özgürlük kapmasındaki düşünce taraftarları kadının gebelik öncesi sağlığı müsaade ettiği takdirde bu yaş grubunda gebe kalınması özgürlüğünün kadınlara tanınabileceği yönünde. Kadınlar için ideal üreme yaşı 20 -35 arasında. İlerleyen yaşla hamile kalma potansiyeli azalmaya başlıyor. Yumurta rezervi özellikle 35 yaşından sonra gittikçe azalıp yumurtaların kalitesi düşmeye başlıyor. 40 yaşından sonra daha da belirginleşiyor. 50 yaşından sonra tüp bebek tedavisi yapılmadan kendiliğinden gebe kalanların sayısı parmakla sayılacak kadar az.”

Haberin Devamı

Geç anne olmanın avantaj ve dezavantajları neler?

Avantajları

Kadınlar hayata dair kaygıları azalmış rahat bir şekilde gebe kalabiliyor. Hamileliğe daha konsantre oluyor. Doğum sonrası bebeğine rahat zaman ayırıyor ve daha bilinçli hareket ediyor.

Dezavantajları

Özellikle 35- 40 yaşından sonra ilerleyen anne yaşı ile yumurtalık rezervi ve gebe kalma şansı azalmaya başlar.