Gazete Vatan Logo

50 TIR’lık elyafla meydan okuyacak

SASA’nın % 51 hissesini geçen yıl Sabancı’dan 104 milyon dolara satın alan Erdemoğlu Holding, günde 50 TIR’a çıkarılacak elyaf üretimiyle Çin dışı coğrafyalarda dünya lideri olmayı hedefliyor.

50 TIR’lık elyafla meydan okuyacak

Türkiye, Çin’den sonra polyester elyafında dünyanın en büyük üreticisi olmaya hazırlanıyor. Bunu gerçekleştirecek şirket ise Erdemoğlu Holding. Geçen yıl SASA’nın yüzde 51 hissesini Sabancı Holding’ten 104 milyon dolara satın alan ve çağrı süreci sonrası 68 milyon dolar ödeyerek toplam hisse oranını yüzde 84.8’e çıkaran Erdemoğlu Holding, toplam 172 milyon dolara yaklaşan bu satın almanın ardından yatırımlara başladı. 3 dilim halinde toplam 210 milyon dolar tutarında 2 yıllık bir yatırımla SASA Adana Üretim Kompleksi tamamen son teknolojiyle donatılmış bir üretim tesisi haline getirilecek.

Hissedarlara brifing

Hissedarlara yönelik düzenlenen SASA Adana Üretim Kompleksi gezisinde bilgi veren Erdemoğlu Holding Başkanı İbrahim Erdemoğlu, 2 yıl içinde Çin dışı coğrafyalarda polyester elyaf sektörünün dünya lideri olacaklarını açıkladı. Erdemoğlu, Adana SASA Üretim Kompleksi’ni, 210 milyon dolarlık yatırımla dünyada benzeri olmayan modern ve özel bir üretim tesisi haline getireceklerini vurgulayarak, “Ve böylece, dünyada başka bir ilke daha imza atmış olacağız: Tek çatı altında ve tek hattan günde 1.000 ton polyester elyaf üretimi yapar hale geleceğiz. 1.000 tonluk üretim, günde 50 TIR’lık üretim anlamına geliyor. Ama her şeyden önemlisi, 2 sene sonra ülkemiz, Çin dışı dünya pazarının polyester elyaf lideri olacak” dedi.

Haberin Devamı

Dünyada polyester elyaf üreticilerinde ilk 5’in Çin firmalarından oluştuğuna işaret eden Erdemoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu yatırımlar, SASA’yı dünya 6’ncılığına taşıyacak. Bu aynı zamanda, Çin dışı dünya pazarının liderliği anlamına da geliyor. Çin firmaları, son derece büyük olan, iç piyasa ihtiyaçlarına yanıt veriyorlar daha çok. Ama bizim, coğrafi konumumuz itibariyle çok büyük bir potansiyel mevcut. Kim bilir, belki rekabeti Çin pazarına da taşırız.”

Cari açığa 350 milyon dolarlık ilaç olacak

SEKTÖRLERİNİN 1.2 milyar dolarlık bir ithalat yükü olduğuna dikkat çeken İbrahim Erdemoğlu,“Bu yatırımla, bu ithalat yükünün azaltılmasına, bu ihtiyacın iç piyasadan karşılamasına ciddi bir katkı sunmuş olacağız. Yaklaşık 250 milyon dolarlık polyester elyaf ithalatının önüne geçebilecek. İhracatla birlikte cari açığa 350 milyon dolar civarında bir fayda sağlayacağız. Bu bizi ayrıca gururlandırıyor” ifadenisini kullandı.

Haberin Devamı

3 yıl içinde ciro hedefi 1 milyar dolar

- Hedef; trendlerin ötesinde büyümek.

- 2018’de, İSO 500’de ilk 30 şirket içinde yer almak.

- 2019’da dünyanın ilk 1000 ton/gün kapasiteli elyaf hattına sahip olmak.

- 2019’da Türkiye polyester elyaf pazarında %78 pazar payına ulaşmak.

- 2015 cirosu 1.2 milyar TL

- 2015 ihracatı 180 milyon dolar

- İstihdam 1.200 kişi

- 2019’da 1 milyar 45 milyon dolar ciroyu yakalamak