Gazete Vatan Logo

50 milyon Türk’ün kimlik bilgileri sızdı

Associated Press haber ajansı sanal korsanların, 49.611.709 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının internete sızdığını öne sürdü

50 milyon Türk’ün kimlik bilgileri sızdı

Associated Press (AP) ajansının haberi Türkiye’de yaşayan 50 milyona yakın kişiyi ürpertti. Habere göre, sanal korsanlar, 50 milyon Türk vatandaşının kişisel bilgilerinin yer aldığını iddia ettikleri veri tabanını internette yayınladı. Bu veri tabanı sızıntısı iddiası, uluslararası ajans tarafından ‘kamuyla bağlantılı en geniş kapsamlı bilgi sızıntılarından biri’ olarak tanımlandı ve kaydedildi. Yine habere göre anal korsanlar, veri tabanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kimlik bilgilerini de yayınladılar.

‘Bilgiler eşleşti’

İnternet korsanları, very tabanını yayınladıkları web sitesinde “Türkiye’deki gerici ideolojilerin, adam kayırıcılığın, yükselen dini aşırıcılığın kırılgan ve korumasız bir teknik altyapıya yol açacağını kim hayal edebilirdi” mesajını yayınladı. AP haber ajansı, sızan bilgilerin doğruluğunu, 10 TC kimlik numarasını kontrol ederek kısmen teyit edebildiğini bildirdi. Kontrolü yapılan 10 kimlik numarasından 8’i ilgili kişi isimleriyle eşleşti. Sızan veri tabanı, 49.611.709 isim içeriyor. Bu bilgilerin yayınlanması, kimlik hırsızlığı ve sahteciliğe olanak sağlıyor.

Haberin Devamı

‘İzlandalı bir grup’

Bilgilerin yayınlandığı web sayfası ise genel olarak bilgi sızıntılarını yayınlamasıyla ünlü İzlandalı bir grup. İnternet korsanlarının pek sık olarak hassas bilgilere ulaşabiliyor olması, son yıllarda sıkça rastlanan bir olay. Kısa bir süre önce, Amerika’daki memurların bilgileri çalınmıştı. Bu çalınan bilgiler içinde federal hükümet için çalışan 22 milyon memur ve sözleşmeli çalışanın kişisel bilgileri ile milyonlarca gizli belge de bulunuyordu. Amerikalı yetkililer, bu bilgilerin Çin’in bir casusluk operasyonu sonucu ele geçirildiğine inandıklarını belirtiyor.

Veri tabanında yer alan bilgiler:

- TC kimlik numarası,

- Ad,

- Soyad,

- Anne Adı,

- Baba Adı,

- Cinsiyet,

- Doğum Yılı,

- Doğduğu Şehir,

- Nüfus Kayıt Yeri,

- Açık Adres

BAKAN YILDIRIM YALANLADI

‘Haberin güncel bir değeri yok’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım 50 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kimlik bilgilerinin çalındığı iddiasını yalanladı. Yıldırım, “Bu olayın güncel değeri yok” dedi. Yıldırım, “Bu haber çok eski bir haber. 2010 yılında da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Şimdi bu, zaman zaman ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir” dedi. Kişisel verilerin korunmasına yönelik yasal düzenlemenin TBMM’den çıktığını ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayına gönderildiğini de söyleyen Yıldırım, söz konusu kanun yürürlüğe girdikten sonra kişisel veriler konusundaki tedbirlerin çok daha sıkı olacağını kaydetti.

Haberin Devamı