Gazete Vatan Logo

50 milyon dolarlık kelebekler!

50 milyon dolarlık kelebekler!

50 milyon dolar yatırımla Konya Selçuklu’da inşaatına başlanan Kelebekler Vadisi tamamlandığında yılda 1 milyon turist çekecek. Bir müzenin de yer alacağı merkez, 10 bin kelebeği buluşturacak.

Konya Selçuklu’da 385 bin metrekare alanda kurulan Kelebekler Vadisi, toplam 50 milyon dolara mal olacak. Belediye tüm harcamaları özkaynaklarından karşılayacak. Bu özel tesis Şeb-i Aruz törenlerinin yapıldığı 17 Aralık 2014’te hizmete açılacak. Kelebekler Vadisi, kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar her aşamasının yaşandığı üretim alanı, kapalı uçuş alanı, açık uçuş alanı ve kelebek müzesi olmak üzere 4 ana unsurdan oluşacak.

Projenin dünyanın en ilginç ekolojik çalışmaları arasında gösterildiğini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, şu bilgileri verdi:

Doğal ortam yaratılıyor

“Kelebeklerin yaşadığı tropik iklim şartlarını Konya’da oluşturarak yerli ve yabancı turistlere daha önce yaşamadıkları bir deneyim sunacağız. Projemiz hayata geçtiğinde 100 kişiye de istihdam sağlayacak. Burada üretilen kelebek koleksiyonları dünyanın dört bir yanına ihraç edilecek. İnşaat çalışmamız Aralık ayındaki Şeb-i Aruz törenine kadar tamamlanacak ve ilk kelebekler uçmaya başlayacak.”

Kelebekler Vadisi Projesi’nin yer alacağı 385 bin metre kare alan içinde amfi tiyatro, sinema, gölet ve su havuzları, egzersiz ekipmanları, çocuk oyun elemanları, sirk ve go-kart alanları, sera ve botanik bahçeler, böcek ve kelebek müzeleri yer alacak. Türkiye ve Konya’ya büyük değer katacak olan parkın inşaatının büyük oranda tamamlandığına dikkat çeken Altay, şöyle konuştu:



Kelebek Müzesi

“Parkın içerisinde bulunan Aşkın Kanatları Kelebekler Müzesi’nin de yapımı hızla devam ediyor. Kelebek şeklinde tasarladığımız müze binasını 17 Aralık Şeb-i Aruz törenlerine yetiştireceğiz. 4 bin metrekarelik kapalı alanda 2 bin metrekare açık kelebek uçuş alanı mevcut ve yaklaşık ayda 10 bin kelebeğin bu alanda uçurulması planlanıyor. Böylece insanlar oluşturulan botanik bahçesinin içerisinde gezerken uçuşan kelebekleri görebilecek, fotoğraf çektirebilecekler. Ayrıca parkın içerisinde bulunan kelebek müzesi ve kelebek üretim alanında gelen ziyaretçiler kelebeklerin pupa halinden ölümüne kadar tüm evresini izleyebilecekler. Tamamen doğal bir proje olacak. Kelebekler Uzakdoğu’dan özellikle Malezya’dan getirilecek. 25-30 gün yaşayan türler olacak. Kelebekler için üreme alanları kurulacak. Konya dünyaya kelebek koleksiyonu ihraç eder hale gelecek.”