Gazete Vatan Logo

50 milyarlık pazar Türkiye’ye getirtti

ABD merkezli online perakende devi Amazon, Ortadoğu’da yaptığı 650 milyon dolarlık yatırımın ardından gözünü 50 milyar liralık Türkiye pazarına çevirdi. Türkiye’de şirket kuran Amazon, kadro kurma çalışmalarına da başladı. Şirketin merkezi Beşiktaş’ta olacak

50 milyarlık pazar Türkiye’ye getirtti

Türkiye’de e-ticaret pazarının büyümesi dünya devlerinin de dikkatini çekti. Türkiye’de bu yıl 50 milyar liraya ulaşması beklenen pazara e-ticaret devi Amazon da giriş yapıyor. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) kayıtlarına göre, Amazon Core Europe Türkiye’de “Amazon Turkey Services Yönetim Destek Hizmetleri Limited Şirketi” adında bir şirket kurdu. 10 bin lira sermaye ile kurulan şirketin merkezi Beşiktaş olarak gösterildi. Şirket ilk olarak Türkiye’deki faaliyetlerine satın alma yolu ile sürdürmeyi planlıyor ancak bu gerçekleşmezse sıfırdan bir yapılanma söz konusu olacak. Bir süredir kadrolaşma çalışmalarını yürüten Amazon’un Türkiye’nin önde gelen e-ticaret firmalarından birinin eski CEO’su ile görüşme halinde olduğu belirtiliyor. Amazon Türkiye’nin 2018’de faaliyete geçmesi bekleniyor.

8 saatlik zengin

Amazon, Mart ayında Ortadoğu’nun en büyük e-ticaret şirketi Souq.com’u 650 milyon dolara satın almıştı. Bu satın almanın ardından gözünü Türkiye pazarına çevirdi. Şirket Türkiye’de yerel lojistik firmaları ile dirsek temasını sürdürürken ilk etapta yaklaşık 10 bin metrekarelik bir depolama alanı oluşturacak.

Haberin Devamı

Amazon’un piyasa değeri yaklaşık 500 milyar dolar. Bu, en yakın rakiplerinden Wal-Mart’ın (240 milyar dolar) neredeyse iki katı, eBay’in (39 milyar dolar) de 10 katından fazla bir büyüklüğe sahip olduğu anlamına geliyor. Şirketin kurucusu da dünyanın en zenginlerinden. 27 Temmuz’da New York Borsası’nda Amazon hisselerinin yükselişiyle birlikte şirketin kurucusu Jeff Bezos’un serveti 90.2 milyar dolara ulaşmış ve 8 saatliğine dünyanın en zengini olmuştu. Ancak borsanın kapanışının ardından hisseler yüzde 3.2 değer kaybetmiş ve Bezos birincilik koltuğunu tekrar Microsoft’un kurucusu olan Bill Gates’e kaptırmıştı.

Çalışanlara Lüksemburg’da eğitim
Şirket son dönemde internet üzerinden kendi bulut servisi Amazon Web Services (AWS) adı altında iş ilanları yayınlıyor, bu ilanları çeşitli kariyer platformlarında ve kendi web sitesinde paylaşıyordu. Bazı kaynaklara göre Amazon Türkiye’de kurduğu e-ticaret şirketi için Türkiye’nin önemli teknoloji firmalarından kalifiye elemanlar transfer etti ve bu personeli Lüksemburg’da eğitime gönderdi.
Türkçe seçeneği açıldı
Amazon ilk olarak Kasım ayında Almanya operasyonlarını yürüttüğü amazon.de sitesinde Türkçe dil seçeneğini aktif hale getirmiş ardından Türkiye gönderileri için ücretsiz kargo hizmeti vermeye başlamıştı. Amazon.com.tr sitesine giren kullanıcıların amazon.de sitesine doğrudan yönlendirilip buradan alışveriş yapmaları sağlanıyordu.
Bazı siteler çıkış yapmıştı
2009 yılında popüler bir girişim alanı olarak görülen e-ticarete çok sayıda şirket yatırım yapmış ancak aradan geçen yıllarda sağlıklı bir büyüme yakalayamadıkları için faaliyetlerine son vermişlerdi. VIPDukkan.com, Limango.com, Daybuyday.com, Alamarka.com, clupbon.com, BingoMingo.com, Evim.net ve Unnado.com gibi çok sayıda girişim bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Haberin Devamı