Gazete Vatan Logo

50 milyar TL ciroya ‘sabit fiyat’ ulaştıracak

25 milyar TL’lik hacmi olan özel markalı ürünlere yılbaşından bu yana ciddi bir talep artışı yaşanıyor. Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği Başkanı İmer Özer, “Böyle giderse özel markalı ürünlerin toplam pazardaki payını ikiye katlarız” dedi

50 milyar TL ciroya ‘sabit fiyat’ ulaştıracak

Nielsen’in 2017 yılı ilk çeyrek hızlı tüketim malları araştırma sonuçlarına göre Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerini geride bıraktı. Toplam 21 ülkede yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de market satışları bir önceki yıla kıyasla yüzde 8.8 büyüdü. Aynı dönemde Polonya yüzde 4.7, Macaristan yüzde 4.5 büyüdü. Yunanistan yüzde 11 ile en fazla gerileme yaşayan ülke olurken, Finlandiya’da aynı dönemde yüzde 3.5 gerileme kaydetti. Markette özel markalı (Private Label) ürünlerin payı artıyor. Toplam perakende pazarının yüzde 16.3’üne hakim olan özel markalı ürünler, özellikle sabit fiyat politikası sayesinde tüketicinin yüzünü güldürdü.

50 milyar TL’ye koşuyor

Özel markalı ürünlere yılbaşından bu yana ciddi bir talep artışı olduğuna dikkat çeken Özel Markalı Ürünler Sanayicileri ve Tedarikçileri Derneği (PLAT) Başkanı İmer Özer, “Marka bağımlılığı nedeniyle özel markalı ürünlere mesafeli yaklaşan bir müşteri kitlesi vardı. Piyasadaki ürünlerin fiyatlarındaki tırmanış nedeniyle bu kitlenin de market zincirlerinin kendi markalarını denemeye başladığını gözlemliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Private Label pazarının Avrupa’da 20 ülkenin 13’ünde 2016 yılını büyümeyle kapattığını kaydeden Özer, şöyle konuştu:

“Sektör, Türkiye’de her geçen gün tüketicilerin radarına daha fazla giriyor. Pazarda yüzde 16.,3 paya sahip olan Private Label ürünlerinin 25 milyar TL’lik potansiyeli bulunuyor. Bu ilgi sürdüğü takdirde pazar büyüklüğünün 50 milyar TL’ye çıkacağını öngörüyoruz.”

2010’dan bu yana pazar lideri

NIELSEN’İN araştırmasına göre, İngiltere’de payını yüzde 46’ya çıkaran özel markaları ürünlerin 2010’dan bu yana pazar lideri olduğunu aktaran İmer Özer, şöyle konuştu: “Fransa’da A grubu markaların baskısına rağmen sektör yüzde 35’lik paya ulaştı. Özel markaları ürünler sektörü Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya’da pazar payını yüzde 30’lara yükseltti. İspanya yüzde 50 ile büyük gelişme gösterirken, Türkiye, İtalya ve Yunanistan’daki tüketiciler sepetlerine daha fazla özel markalı ürün koydu.”

Cironun yüzde 70’i

Haberin Devamı

Özel markalı ürünler sektörüne bakıldığında tek bir örnek bile bu ürünlerin pazarın potansiyelini gözler önüne seriyor. Geçen yıl 20.1 milyar TL ciro yapan BİM’in satışlarının yüzde 70’ini özel markalardan oluşuyor. BİM İcra Kurulu Üyesi ve CEO’su Galip Aykaç, geçen yıl PLAT Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Sene sonuna geldiğimizde yaklaşık 14 milyarlık özel markalı ürünler ciromuz olacak. Birçok ürünü sizlerden alıyoruz. 500 civarında tedarikçiyle çalışıyoruz. Yan hizmet sağlayıcılarımızla beraber 300-350 bin aileye geçim imkanı veren bir kurum haline geldik” dedi.