Gazete Vatan Logo

50 lideri Beyaz Saray'da ağırlıyor!

Washington'da 5-6 Ağustos'da düzenlenecek ABD-Afrika zirvesine Kara Kıta'dan 50 liderin katılacağı bildirildi. Afrika kökenli olan Barack Obama'nın "Gelecek nesillere yatırım" temalı ilk Afrika liderler zirvesini organize etmesi Kara Kıta'nın ilgisinin Brezilya'daki BRICS zirvesinin ardından Amerika'ya yönlendirilmesini sağladı.

2010'da Genç Afrikalı Liderler Girişimi'ni (YALI) başlatan Obama, en son Haziran 2013'te Güney Afrika, Tanzanya ve Senegal'i ziyaret ederek Afrika liderlerini Amerika'da ağırlayacağından bahsetmişti. Obama ayrıca 5 Aralık'ta vefat eden Nelson Mandela'nın cenazesine katılmıştı.

Güney Afrika Dışişleri Bakanı Nkoana-Mashabane, zirveyle ilgili bugün yaptığı basın toplantısında, Devlet Başkanı Jacop Zuma'ya eşlik edecek heyette kendisinin de olacağını söyledi.

Salı günü başlayacak zirvenin resepsiyonu, Afrika Büyüme ve Fırsat Kanunu(AGOA) Bakanlar Zirvesi, CEO yemeği ve İş Forumu gibi programların ardından devlet başkanları zirvesi ile sona erecek.

BRICS'E KARŞI AMERİKA ATAĞI

Çin'in yakın zaman önce Amerika'yı geçerek Afrika'nın en büyük ticari ortağı olması ve Çin, Rusya, Hindistan ile Brezilya'nın oluşturduğu BRIC'in 2010'da Güney Afrika'yı birliğe alması Amerika'nın dikkatlerinin Afrika'ya yoğunlaşmasına neden olmuştu.

Ticaret ve yatırımların konuşulacağı zirvenin en önemli gündemlerinden birisinin de güvenlik olacağı bildirildi. Washington'un Afrika'daki büyükelçilikleri aracılığıyla telekonferans yoluyla düzenlediği brifingde Afrikalı gazetecilerin sorularını cevaplayan Thomas-Greenfield ve Grant Harris isimli yetkililer, savunma sanayi, gıda güvenliği, enerji, insan hakları konularının tartışılacağını, 100 milyar dolar ortak sermayeli ABD-Afrika Altyapı Geliştirme Fonu'nun kurulacağını belirttiler.

AMERİKA'NIN DIŞ YATIRIMLARININ YÜZDE 1'İ AFRİKA'YA

ABD-Afrika zirvesinin, Amerika'nın Kara Kıta'ya yatırımlarını artırması bekleniyor. Amerika'nın 2012'de doğrudan dış yatırımlarının yüzde 71'i OECD ülkelerine giderken, Kara Kıta pastadan sadece yüzde 1'i pay almış.

İlk defa organize edilen ABD-Afrika zirvesinde Ebola salgını, AIDS gibi sağlık konuları ile Kenya-Nijerya gibi yerlerdeki terör saldırıları ve Orta Afrika- Güney Sudan gibi yerlerdeki iç savaşın tartışılacağı bekleniyor. Zirveye resmi yetkililerin yanında yüzlerce sivil toplum üyesi katılıyor.

Haberin Devamı