Gazete Vatan Logo

50 bin TL yatıranın şimdi 4 milyonu var

Kripto para dünyasında en çok işlem gören 15 emtiaya 2017 yılının başında 15 bin dolar yani yaklaşık 50 bin lira yatıranın Cuma günü itibarıyla tam tamına 4 milyon 87 bin lirası oldu. Dünyada böyle bir değer artışı hiç yaşanmamıştı

50 bin TL yatıranın şimdi 4 milyonu var

Dünyanın büyük bölümü kripto paraların ne olduğunu anlamaya çalışırken, Bitcoin başta olmak üzere ortaya çıkan dijital paralara yatırım yapanlar halinden memnun.

Çok değil sadece bu yılın başında en çok işlem gören 15 kripto para biriminin her birine 1.000 dolar yatıran bir kişi, şu an yatırım yaptığı kripto paraların 1 milyon 72 bin dolarlık değere ulaşmasının keyfini yaşıyor. Yani TL olarak 53 bin liralık yatırım şu an 4 milyon 87 bin liraya yükselmiş durumda.

Bitcoin gölgede kaldı

Herkesin dilinde Bitcoin var ancak 1 yıl içinde alternatif coinler arasında prim açısından Bitcoin’i 10’a hatta 20’ye katlayanlar var. Tabloya bakınca 15 para birimi içinde en düşük performansı gösterenin de Bitcoin olduğu görülüyor. Geçen yılın başında Bitcoin’in değeri 957 dolardı. Bu ay içinde 20 bin dolara değdikten sonra 12 bin dolarlara kadar düşse de son olarak 15 bin 100 dolardan kendine yine alıcı buldu. Bitcoin’in şu ana kadar ki yıllık değer artışı yüzde 1.500’e yaklaştı. Tüm gözler Bitcoin’e çevrilmişken, aynı hikayenin alt-coinlerde yaşanacağını düşünenler hızla başka kripto paralara yöneldi. Bu da son 1 yıl içinde Bitcoin’den çok daha yüksek performans gösteren yeni paraları ortaya çıkardı. Ethereum’un değeri 8.26 dolardan 724 dolara kadar yükselirken, NEM adındaki kripto para birimi deyim yerindeyse uçtu. Bu yılın başında kendisine 0.003666 dolarlık değer biçilen NEM’e, yatırımcılar Cuma günü itibarıyla 0.9804 dolar vermeye razıydı. 1.000 dolar yatıranlar, şayet hala elinde tutuyorsa NEM’lerini bugün 267 bin 882 dolara devredebilirler. Yine aynı şekilde Ripple’ye yatırılan her 1.000 dolar bugün 177.3 bin dolarlık bir büyüklüğü ifade ediyor.

Haberin Devamı

Vadeli işleme konu olacak

BItcoIn tarihi günlük kayıpla 11 bin doların altına inmesine rağmen alt-coin piyasasıyla birlikte olumlu son dakika haberleriyle yeniden yükselişe geçti. Bitcoin fiyatlarında görünümün pozitife dönmesinde Bitcoin hakkında tarihi sayılabilecek bir gelişme var. New York Borsası, SEC’ye Bitcoin vadeli işlem sözleşmelerine yönelik iki adet Bitcoin Borsa yatırım fonu başvurusunda bulundu. Ancak bu başvurulara SEC’in cevabı henüz belli değil. Bu belirsizliğe rağmen yatırımcılar tarafından pozitif bir haber olarak algılanmaya yetti.

Haberin Devamı

Goldman Sachs masa kuruyor

BItcoIn fiyatlarını olumlu etkileyen diğer gelişme de Goldman Sachs’ın kripto paralar için ayrı bir işlem birimi kuruyor olması. 550 milyar dolar civarında piyasa hacmi olan kripto para masasının gelecek yıl Haziran‘da faaliyete geçmesini planlayan Goldman Sachs bu anlamda pazar yaratan ilk büyük Wall Street bankası olacak. Goldman Sachs Bitcoin vadelilerinin sunulduğu Cboe Global Markets ve CME Group’tan da kripto para satın alan büyük şirketlerden biri.