Gazete Vatan Logo

50 bin lirayı duyan naylon KOBİ kurmuş

KOSGEB’in 50 bin liralık ‘sıfır’ faizli KOBİ kredisine başvuru sayısı 771 bine ulaşırken, 114 bininin mali verisi olmayan, pasif ve yeni kurulmuş naylon şirketler olduğu belirlendi

50 bin lirayı duyan naylon KOBİ kurmuş

KOBİ’lere can suyu olması için uygulamaya konulan KOSGEB’in 50 bin liralık sıfır faizli kredisi, vurguncuların da hedefi oldu. Krediden faydalanmak için binlerce paravan şirket kuran dolandırıcıları, şirketlerin mali kayıtları ele verdi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, KOSGEB’in 50 bin liralık sıfır faizli KOBİ kredisine geçen yıl ve bu sene başvuru sayısının toplamının 770 bin 976 olduğunu açıkladı.

Denetimde elendiler

Şartları sağlayan ve ihtiyacı olan herkese 50 bin liraya kadar, bir yılı geri ödemesiz, 3 yıl geri ödemeli ve sıfır faizli kredi vereceklerini anımsatan Özlü, 771 bin kişiden 114 bin 302’sinin, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan hiçbir mali verisi olmayan işletmeler, pasif ya da yeni kurulmuş bazı naylon şirketler olduğunu, bunları düştüklerini kaydetti. Güvenlik soruşturmasına takılan şirketler ile mükerrer başvuruları da elediklerini anlatan Özlü, daha önce esnaf ve sanatkar kooperatiflerinin 30 bin sıfır faizli kredisinden istifade edenleri de çıkardıktan sonra kalan sayının 529 bin olduğunu bildirdi. 529 bin şirketten de özellikle mikro işletmeleri tercih ettiklerini vurgulayan Bakan Özlü, şirket cirolarına göre kademelendirme yaptıklarını kaydederek, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

11 milyar lira girecek

“Diyelim ki tek kişinin çalıştığı, yıllık cirosu 100 bin lira veya 250 bin liraya kadar olan şirketlere 20 bin lira, yıllık cirosu 250 binden 500 bin liraya kadar olanlara 30 bin lira kredi veriliyor. İhtiyaç miktarına göre 1 milyon lira ciroya kadar kademelendirme yaptık. Biraz bunu artırdık. 1 milyon 350 bin liraya kadar, çalışan sayısı 1-9 olan mikro işletmeleri hesapladık. Bunlar 460 bin 167 şirket çıktı. Yaklaşık 11 milyar lira tutuyor vereceğimiz kredi miktarı. Alımlar başladı, şu anda bankaya gidip ‘krediye hak kazandım, paramı istiyorum’ diyenler işlemlerini yapıyor. Dolayısıyla önümüzdeki 15-20 gün içerisinde piyasaya 11 milyar liraya yakın bir sıcak para girişi olacak.”

Antarktika üssü binaları gemiyle gönderilecek

AntarKtika’ya 2018 yılında üs kurulacağını kaydeden Bakan Faruk Özlü, devamla şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Bir bakıma orada hak iddia ediyoruz. Oraya kuracağımız yapılar, binalar Türkiye’de yapılacak, gemiyle gönderilecek. Geminin buz kıran özelliği olması lazım. Envanterimizde bu özelliğe sahip gemiler yok. Belki bir yeni gemi yapacağız veya kiralayacağız.”

Yerli oto üreticileri açıklanıyor

- Yerli otomobilde birbirleriyle anlaşan, istekli bir konsorsiyum arzu ediyoruz. Çalışmalar iyi gidiyor. İnşallah önümüzdeki günlerde kimlerin olduğunu açıklayacağız.

- Dağınık bütçe sistemi yerine toplu bir özel hesapta toplanan bütçe sistemi getiriyoruz. Devletin tek bir Ar-Ge bütçesi olsun. Bu, özel bir hesapta toplansın. Bunun da harcama yetkisi Başbakanımızın başkanlığındaki Bilim, Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulunda olsun. Bu, karar süreçlerini kısaltacak. Her alanda destek vermeyeceğiz. Stratejik gördüğümüz alanlarda destekler vereceğiz. Yıllık 352 milyon lira hibe desteğimiz var. Bunu 3 bin 500 firmaya vermişiz. Bundan bir şey çıkmıyor.

Haberin Devamı

- Beyaz eşya ve konut sektörlerinde yapılan ÖTV ve KDV indirimleri piyasaya canlılık getirdi. Varlık Fonu, Bireysel Emeklilik Sistemi gibi radikal tedbirlerin piyasaya yansımasının yılın ilk yarısında görüleceğini düşünüyorum.