Gazete Vatan Logo

50. yıl heyecanı başlıyor!

Filmlerin gala gösterimleri yarın başlıyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) işbirliğiyle düzenlenen 50’nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali başlıyor.

Antalya’nın simgesi haline gelen 50. Altın Portakal Film Festivali’nin yarışma filmlerinin gala gösterimleri yarın başlıyor. 11 Ekim’e kadar sürecek festivalde, uluslararası ve ulusal uzun metraj, belgesel ve kısa film yarışmaları, tematik gösterimler ve açık hava sinemalarında toplam 147 film Antalya’da sinemaseverlerle buluşacak. Bu yıl ayrıca film ekipleri de gösterimlere halkla birlikte girecek. Toplamda 600 bin TL ödül dağıtılacak festivalin bu yılki tahmini bütçesi ise 5.5 milyon TL.

Geçen yılın festivalle ilgili en tartışmalı konusu jüri başkanlığına Hülya Avşar’ın getirilmesiydi. Bu yıl ise jüri başkanlığı koltuğunda Türk Sinemasının sultanı Türkan Şoray oturuyor.

50’nci yıla özel tören

Festivalin ikinci günü (5 Ekim) ziyaretçiler ve katılımcılar duygusal anlara tanıklık edecek. Çünkü festivalin 50’nci yılı, özel bir törenle kutlanacak. Bu törende festivalin ilk yılı, 1964’te yer alan 6 yarışma filminin ekipleri sahneye çıkacak ve ilk yılın ödülleri yeniden verilecek. Altın Portakallı sanatçılardan sinemada 50 yılını dolduranlara dek Türk sinemasına emek vermiş sanatçılara 50’nci Yıl Özel Ödülü sunulacak. Tören bu açıdan festivalin mimarlarına ve Türk sinemasının ustalarına saygı niteliği taşıyor.

Ünlü besteci Cahit Berkay da törende sahne alarak 50’nci yıla özel bestelediği “Bir Filmdir Ömrümüz” şarkısını ve Türk sinemasına damgasını vurmuş film müziklerini, 50 kişilik senfoni orkestrası eşliğinde seslendirecek.

Uzun metrajda ‘rekor’ yarış

İran sinemasının Oscar ödüllü yönetmeni Asghar Farhadi’nin onur konuğu olarak yer alacağı festivalde, Farhadi’nin bu yıl Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülü kazanan “Le PassÈ-Geçmiş” filminin Antalya galası yapılacak.

Türk sinemasına yeni isimler kazandırmasıyla da yıllardır öne çıkan festivalde geçen yıl Hüseyin Tabak’ın yönettiği “Güzelliğin On Par Etmez” en iyi film ödülünü kazanmıştı. Bu yıl en iyi film yarışı yine çekişmeli geçeceğe benziyor. Zira 50 yılın rekoru kırılarak “Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması” için 68 film başvuruda bulundu. Ön jüri, başvurular arasından 10 filmi yarışmaya değer bulurken yarışma filmlerinden 5’i, yönetmenlerinin ilk uzun metraj denemesi oldu.

Ulusal daldaki yarışma filmlerin ilk gösterimleri AKM Aspendos salonunda gerçekleştirilecek. Ali Kemal Çınar’ın “Kısa Film”, Alpgiray M. Uğurlu’nun “Uvertür”, Atalay Taşdiken’in “Meryem”, Ferit Karahan’ın “Cennetten Kovulmak”, Maryna Er Gorbach ve Mehmet Bahadır Er’in “Sev Beni”, Nihat Seven’in “Uzun Yol”, Ömer Leventoğlu’nun “Mavi Ring”, Ramin Matin’in “Kusursuzlar”, Serdar Temizkan’ın “Kutsal Bir Gün”, Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın “Mavi Dalga” filmlerinin yarışacağı ulusal uzun metrajlı film yarışmasını, başkanlığını Türkan Şoray’ın yaptığı on kişiden oluşan büyük jüri değerlendirecek.

Haberin Devamı