Gazete Vatan Logo

5 yıldan az ceza alanlar cezaevi görmeyecek!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayıyla yürürlüğe giren 3. Yargı Paketi’nde gözden kaçan bir düzenleme ile vahim nitelikteki suçlardan mahkum olanların da olduğu hükümlülere büyük bir ‘jest’ yapıldığı ortaya çıktı.

Cezaevlerinin doluluğu gerekçesiyle yapılan ve bu yüzden yeni cezaevi inşaatlarının tamamlanacağı 2018 başına kadar uygulanması öngörülen düzenleme ile, taksirli (suç kastı olmadan dikkatsizlikle işlenen) suçlarda 5 yıl, diğer suçlarda ise 3 yıl ve daha az hapis cezası alan hükümlüler, doğrudan açık cezaevine gidecek. Açık cezaevlerinde firara karşı engel ve dış güvenlik görevlisi bulunmuyor. Yeni düzenlemeyle doğrudan açık cezaevine gönderilecek olan hükümlüler, kanunda öngörülen cezası 3 yıl veya daha az olan suçu işleyenler olacak.

Hangi suçları kapsıyor?

“Göçmen kaçakçılığı, intihara yönlendirme, taksirle öldürme, taksirle birden fazla kişinin öldürülmesi, kasten yaralama, sakat bırakacak ölçüde yaralama, insan üzerinde deney, işkence, eziyet, tehdit, şantaj, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, kamu kurumunun faaliyetinin engellenmesi, siyasi hakların kullanılmasının engellenmesi, konut dokunulmazlığının ihlali, sendikal hakların kullanımının ihlali, haksız arama, ayrımcılık, haberleşmenin engellenmesi, özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı bazı suçlar, hırsızlık, güveni kötüye kullanma, genel güvenliğin tehlikeye sokulması, kullanmak için uyuşturucu bulundurmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi bozmak, özel belgede sahtecilik, halk arasında panik yaratmak amacıyla tehdit, suç işlemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme, halkı kin ve düşmanlığa tahrik, ulaşım araçlarının kaçırılması, müstehcenlik, kötü muamele, edimin ifasına fesat karıştırma, tefecilik, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması, görevi kötüye kullanma, kamu görevlisinin suçu bildirmemesi, suç delillerini yok etme, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, suçluyu kayırma, gizliliğin ihlali, Cumhurbaşkanına hakaret, askerleri itaatsizliğe teşvik, yasaklanan bilgileri temin.”

Haberin Devamı