Gazete Vatan Logo

5 yılda 100 mağaza açıp Sambacılar’ı giydirecek

Avva, ithal ürünlere % 70 vergi alınmasına rağmen kâr marjı yüksek olan Brezilya pazarına giriyor. Avva, 5 yılda 30 milyon $ yatırımla Brezilya’da 100 mağazaya ulaşmayı hedefliyor

Erkek giyim markası Avva, Brezilya pazarına açılıyor. Önümüzdeki 5 yıllık dönemde Brezilya ile birlikte ABD, Rusya ve İran’da büyüme planları yapan Avva, 5 yılda Brezilya’da 100 mağaza açmayı planlıyor. İthal ürünlere yüzde 70 vergi alınmasına rağmen kâr marjı yüksek olan Brezilya pazarına girme kararı alan Avva, Brezilyalı bir grupla görüşmelerini sürdürüyor. 2016 yılından itibaren mağaza açmaya başlayacak olan şirket, buradaki mağazalaşma çalışmalarına 30 milyon dolar harcayacak.

5 yıllık dönemde Türkiye’de de 50 civarında olan mağaza sayısı 150’ye çıkarılacak. 10 yıl sonundaki hedef ise yurtdışında 500 mağazalık bir zincire ulaşmak.

4 hedef ülke belirlendi

Mavi Jeans’in dünyaya açılmasında büyük emeği olan, son olarak Galatasaray Store’ların başında olan Nurettin Kantarelli’yi Genel Müdür olarak transfer eden Avva, yurtdışı hedeflerini büyüttü.

Halen yurtdışında 20 civarında mağazaları olduğunu söyleyen Avva Yönetim Kurulu Başkanı Volkan Atik, “Birçok ülkede 20 mağazamız olacağına tek ülkede 20 mağazamız olsun diyoruz. ABD, İran, Rusya ve Brezilya’yı hedef ülkeler olarak belirledik. Yurtdışında franchise ile büyüyorduk. Artık yerel ortaklıklarla büyüme kararı aldık. Bu çerçevede Brezilya’da faaliyetlerimize başladık. 3 grup belirledik ama hem toptan hem perakende işi olan bir grupla anlaşmaya yakınız. Hedefimiz 5 yılda 100 mağazaya ulaşmak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Brezilya’nın hazır giyimde ithal ürünlere yüzde 70 vergi almasının kendileri için engel olmayacağını kaydeden Atik, sözlerini şöyle sürdüdü:

Kâr marjı yüksek

“Brezilya’da organize perakende var, binlerle ifade edilen mağazası olan birçok marka var. Pazar yeni markalara açık ve biz bunu değerlendirmek istiyoruz. Yüksek vergilere rağmen hazırgiyimde kâr marjı yüksek. Perakende fiyatta vergi yükü yüzde 12’lere düşüyor. Örneğin Türkiye’de 99 TL’lik bir gömlek orada 170 TL civarında bir fiyata satılıyor. 2015 yılından itibaren toptan satışla pazara gireceğiz. 2016 yılından itibaren de mağazalarımızı açmaya başlayacağız. Bize göre ters mevsim var Brezilya’da. Bugüne kadar dünya çöplerini göndermiş oraya... İyi ürün gönderirseniz çok iyi sonuçlar alınabilecek bir pazar. Brezilya yatırımlarını yaptıktan sonra diğer hedef ülkelere yöneleceğiz. 5+5 yıllık planımız ise yurtdışında 500 mağazalık bir grup haline gelmek.”

Haberin Devamı

Suriye’deki mağazanın yerdeki taşları kalmadı

Bölge ülkelerdeki faaliyetleri hakkında bilgi veren Volkan Atik, Suriye ve Irak gibi pazarlarda sıkıntı olduğunu vurguladı. Atik, şöyle devam etti: “Suriye’de 4 mağazamız vardı. Şu anda hepsi kapalı, mağazalarda çöp yok. Yerdeki taşları bile sökmüşler. Irak’ta IŞİD yüzünden kriz var. Mal satılamıyor. Ukrayna, Rusya sıkıntılı. Türki cumhuriyetler biraz besliyor ama onlar da Rusya’dan çok etkileniyor.”

Türkiye’de de 3 kat büyüme planları yapıyor

Avva’ya 6 ay önce geldiğini söyleyen Nurettin Kantarelli, markayı geniş kitlelere daha iyi duyurmayı hedeflediğini söyledi. Kantarelli, şöyle devam etti:

“Ben Avva’yı bir gömlek markası olarak biliyordum ama içine girince çok farklı, net bir çizgisi olan ve stil sahibi bir marka olduğunu gördüm. Türkiye’de böyle bir markanın 150’ye yakın mağaza açma kapasitesi var. Şu anda Türkiye’de 45 mağazamız var. Stratejik plan çerçevesinde nerelerde büyüyeceğimize bakacağız. 5 yıl içinde 140-150 mağaza açabiliriz.” Volkan Atik de bu yıl yüzde 30 civarında büyüdüklerini, yeni açtıkları mağazaların bu büyümede etkili olduğunu söyledi. Bu yıl 2 milyon adet ürün sattıklarını kaydeden Atik, seneye de yüzde 30-40 civarında büyüme hedeflediklerini anlattı.

Haberin Devamı