Gazete Vatan Logo

5 yıl sonra kurtuldular

Pakistan’da Taliban’a bağlı güçler tarafından rehin tutulan Kanada vatandaşı Joshua Boyle, ABD vatandaşı Caitlan Coleman ve rehin oldukları süre içinde doğan üç çocukları Pakistan ordusunun operasyonuyla kurtarıldı

5 yıl sonra kurtuldular

Boyle-Coleman ailesi, 2012 yılında turist olarak Afganistan’da bulundukları sırada Taliban’a bağlı güçler tarafından kaçırılmıştı. Taliban yerleri tespit edilmesin diye sık sık ailenin yerini değiştiriyor, serbest kalmaları karşılığında hapis tutulan örgüt liderlerinin serbest bırakılmasını istiyordu. Boyle-Coleman ailesi son olarak Pakistan’ın kuzeybatısında bir noktadan başka bir noktaya transfer edilirken Pakistan ordusu alınan istihbarat ile harekete geçti. Rehineler 5 yıllık tutsaklığın ardından operasyonla kurtarıldı.

ABD Başkanı Donald Trump ve Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, konuyla ilgili ayrı ayrı yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, Boyle-Coleman ailesinin kurtarılmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Trump, “Dün ABD hükümeti, Pakistan hükümetiyle ortak bir şekilde çalışarak Boyle-Coleman ailesinin kurtarılmasını sağladı. Bugün onlar serbest durumdalar. Bu, ülkemizin Pakistan’la ilişkileri açısından pozitif bir andır.” değerlendirmesinde bulundu. Pakistan yönetiminin bu adımının hem ABD ile ilişkileri hem de bölgesel güvenlik öncelikleri bakımından değerli olduğunu vurgulayan Trump, “Bundan sonraki terörle mücadele ve rehine kurtarma operasyonlarımızda bu tür iş birliklerini ve takım çalışmalarını görmeyi umuyoruz.” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Çocukları orada doğdu

Aynı konuyla ilgili yazılı açıklamasında Dışişleri Bakanı Tillerson, Taliban’a bağlı “Hakkani” örgütü tarafından kaçırılan Boyle-Coleman çiftinin üç çocuklarının rehine tutulurken dünyaya geldiğine işaret etti. Tillerson, “ABD hükümetinin konuyla ilgili sayısız çabasını alkışlıyorum. Özellikle (ABD’nin İslamabad Büyükelçisi) Büyükelçi David Hale ile Pakistan tarafıyla kurduğu ilişkiden dolayı gurur duyuyorum. ABD, bu süreçteki iş birliğinden dolayı Pakistan yönetimine ve Pakistan ordusuna duyduğu derin minneti ifade etmektedir.” değerlendirmesini yaptı. Tillerson, bu iş birliğinin bundan sonra da ABD-Pakistan ilişkilerine olumlu yansımasını dilediğini vurguladı.