Gazete Vatan Logo

5 yıl boyunca zam almadan çalışan işçi istifa ederse tazminatını alabilir mi?

Çalışanlar, işverenin kendilerine ne sıklıkta ve ne oranda zam yapması gerektiğini merak ederken, uzun yıllar boyunca zam alamadıkları takdirde iş sözleşmelerini haklı nedenlerle fesih hakları olup olmadığını da öğrenmek istiyor. Peki uzun süre zam alamayan işçi istifa ederse kıdem tazminatını alabilir mi?

5 yıl boyunca zam almadan çalışan işçi istifa ederse tazminatını alabilir mi?

İşçiler yeni yıla girilmesi ile birlikte maaşlarına zam beklentisine girerken, uzun süredir zam alamayanlar ise bu durumda ne yapabileceklerini öğrenmek istiyor. Yıllarca zam almadan çalışan işçi, işi bırakırsa ne gibi hakları vardır, tazminatını alarak sözleşmesini feshedebilir mi? İşte cevaplar...

ZAM ALAMAYAN İŞÇİ TAZMİNAT ALARAK İSTİFA EDEBİLİR Mİ?

Ücretlerin hangi dönemlerde veya oranlarda artırılacağına ilişkin herhangi bir yasal çerçeve belirlenmiş durumda değildir. Ücret uygulamaları konusundaki yasal düzenleme asgari ücretin altında ücretle işçi çalıştırılamayacağı ile sınırlıdır. Bunun ötesinde ücret uygulamalarına ilişkin esaslar, iş sözleşmelerinde belirlenebilmektedir. İş sözleşmesinde bağlayıcı bir hüküm bulunmaması halinde, uygulamaya ilişkin inisiyatif işverene aittir. İş sözleşmesinde herhangi bir hüküm bulunmamasına karşın, ücret artışlarındaki anlaşmazlık nedeni ile işten ayrılan işçi istifa etmiş sayılacağından, herhangi bir tazminat hakkı oluşmayacaktır.