Gazete Vatan Logo

5 milyon yıllık Meke Gölü, bataklığa dönüştü

Konya'nın Karapınar İlçesi'nde 5 milyon yıl önce volkanik patlama sonucu oluşan ve 'Dünyanın nazar boncuğu' olarak bilinen Meke Krater Gölü'nün suları, bölgenin yeterli miktarda yağış almaması ve yeraltı sularının bilinçsiz tüketimi nedeniyle çekildi

5 yıl öncesine kadar turistlerin uğrak yeri olan, klip, sinema ve reklam filmleri çekilen göl, bugün artık çamur sarısı görünümüyle eski büyüleyici görümünden çok uzakta. Yağış miktarının azalmasının yanı sıra artık taban suyu ile de beslemeyen göl, bataklığa dönüştü.

Flamingolar başta olmak üzere Angıt, Sakarmeke, Kızılbacak, Uzunbacak, Deli Doğan ve Yeşilbaş gibi 100'ün üzerinde kuş türüne ev sahipliği yapan göl, sularının çekilmesi nedeniyle çevresindeki canlı çeşitliliğini de kaybetti. Artık hiç bir kuş türü bölgeye gelmez oldu. Karapınar Kaymakamlığı ve İlçe Jandarma Komutanlığı, bölgedeki canlı yaşamını yeniden eski haline döndürmek ve gölü eski görünümüne kavuşturmak için göl çevresinde ağaçlandırma çalışmaları yapmaya başladı. Ancak uzmanlar, tedbirde gecikildiğini, gölü kurtarmanın çok zor olduğu görüşünü savunuyor.

'BİLİNÇSİZLİK, 5 MİLYON YILLIK MİRASI TÜKETTİ'
Karapınar Belediye Başkanı Mehmet Mugayıtoğlu, Meke Gölü'nün kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulamanın kurbanı olduğunu söyledi. Akgol, Hotamış ve Sultanhanı sazlıklarının tarımsal sulama yüzünden kuruması nedeniyle, doğa harikası gölün son bir kaç yılda tükendiğini belirten Mugayıtoğlu şunları anlattı:

"Bilinçsizlik 5 milyon yıllık mirası tüketti. Gölün bu durumu bizi çok üzüyor. Kaymakamlık ve Türk Silahlı Kuvvetleri, göl çevresine yağmur getirmesi amacıyla ormanlık alan kurdu. Bu alanın fayda getirmesini bekliyoruz. MTA Orta Anadolu 2'nci Bölge Müdürlüğü tarafından açılacak ve gölü besleyecek sondaj kuyuları yapılırsa gölün kurtulma şansı var. Bu konuda devletten yardım bekliyoruz. Artık duyarlılık göstermenin zamanı çoktan geldi de geçiyor bile. Belki de son bir şans varken bunu değerlendirmeliyiz. Aksi takdirde çok geç kalınmış olacak."

Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Tahir Nalbantçılar da, "Meke'nin suyu her geçen gün daha da çekiliyor. Şu anda oldukça az seviyede su var. Çevreye dikilen ağaçlar ancak 15-20 yıl sonra bölgeye fayda sağlayabilir. 15-20 yıla kadar Meke'nin ne olacağını ise bilmiyoruz" dedi.

GÖL NASIL OLUŞTU?
5 milyon yıl önce volkanik patlamayla oluşan krater, zamanla suyla dolarak göle dönüştü. Daha sonra ikinci bir volkanik patlama meydana geldi ve gölün ortasındaki ikinci volkan konisi oluştu. Zamanla o da suyla dolarak ikinci bir göle dönüştü. Bir ada olarak ana mekenin ortaya çıkmasını izleyen dönemlerde çeşitli patlamalarla bir bölümü ana koniye bitişik, bir bölümü de ada halinde olmak üzere 7 tane küçük meke daha ortaya çıktı.

Meke Krateri, 25 metre derinlikte gölün yüzeyinde bir koni gibi yükseliyor. Meke'nin üzeri kızıl kahverengi, mor, kırmızı ve siyah renkli volkanik taş parçaları ile kaplı. Volkanik taşlardan oluşan krater, şiddetli yağmur sularını emecek güce sahip.

Haberin Devamı