Gazete Vatan Logo

5 milyon tren yolcusu iki yıl zorunlu otobüsçü olacak!..

Üniversitelilerden ‘trenime dokunma’ protestosu

Gebze ve İzmit Köseköy arasındaki 55 km’lik hızlı tren demiryolu çalışması nedeniyle, İstanbul-Adapazarı arasındaki 24 hat ile Eskişehir-İstanbul arasındaki 8 ana hat yolcu treni seferi 2 yıl yapılmayacak. Her yıl 5 milyon yolcunun kullandığı hat kapanınca yolcular zorunlu olarak karayolunu kullanacak...

Eskişehir ve İstanbul arasında yapımı devam eden Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında, 1 Şubat’tan itibaren tren seferleri duracak. Yalnızca Adana-Adapazarı Arifiye arasındaki İçanadolu Mavi Tren hattı çalışacak. İstanbul-Adapazarı arasındaki 24 ada treni ile Eskişehir-İstanbul arasındaki 8 ana hat yolcu treni seferleri ile yük treni seferleri 2 yıl boyunca yapılmayacak. 2010 yılında 5 milyon 155 bin, 2011 yılının son haftasına kadar da 4 milyon 700 bin yolcunun kullandığı hattın iptal olmasının ardından, yolcuların büyük bir kısmı karayolunu tercih etmek zorunda kalacak.

55 km’lik demiryolu yenilenecek

Demiryolunun hızlı trenlere uyarlanmasına yönelik Gebze ve İzmit Köseköy arasındaki 55 kilometrelik hat çalışmasında, Anadolu, Ankara (Yataklı), Fatih, Güney Ekspresi , Boğaziçi, Başkent, Cumhuriyet ve Sakarya Ekspresi adlı yolcu trenlerinin seferleri iptal olacak. Çalışmanın başlayacağı 1 Şubat’tan önce de güzergah zaman zaman keşif çalışmaları için birkaç saatliğine kapatılacak. Diğer yandan iki yıl boyunca sadece İstanbul Haydarpaşa ile Gebze arasındaki günlük 51’i bulan banliyö tren seferleri ise yapılacak.

Çalışma 2013’te bitecek

Devlet Demiryolları yaptığı açıklamada, hızlı tren için yapılan yeni hattın Köseköy-Gebze kesiminde mevcut demiryolu hattıyla kesiştiğini bildirdi. Bu hattın eş zamanlı olarak bitirilebilmesi için de hattın 2013 yılına kadar kapatılacağını açıkladı. Açıklamada, 9 tünel, 10 adet köprü, 122 adet menfezin tadilattan geçirileceği, 28 adet yeni menfez ve 1 adet de alt geçit yapılacağı belirtilirken, yapım kapsamında yaklaşık 1 milyon 800 bin metreküp kazı ve 720 bin metreküp dolgu gerçekleştirileceği ifade edildi.

‘Alternatif yol yapılabilirdi’

Gebze-İzmit arasındaki çalışmayı değerlendiren Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Yavuz Demirkol, TCDD’nin kolay yolu seçerek yolcuları mağdur ettiğini söyledi. Demirkol, “Bu çalışma iki yıldan fazla sürer. TCDD önce alternatif üçüncü bir demiryolu yaptırabilirdi. İlla aynı güzergahta olması şart değil. Arazinin müsait olduğu kesimlerde bir demiryolu yapmak çok da zor değil. Ama en kolay yolu seçtiler ve demiryolunu kapadılar. Milyonlarca yolcunun varlığını unuttular” dedi.

Üniversitelilerden ‘trenime dokunma’ protestosu

TCDD’nin Ankara ile İstanbul arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) Projesi için Gebze-İzmit arasında demiryolu hattının kapatılacak olmasını, Kocaeli Üniversitesi öğrencileri kent merkezinden tren garına kadar yürüyerek şarkılar söyleyerek protesto etti. Kocaeli Üniversite öğrencilerinden oluşan yaklaşık 100 kişilik grup Belediye İş Hanı önünde biraraya geldi. Grup müzik eşliğinde kendi uyarladıkları tren şarkılarını söyleyerek Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında demiryolu hattının kapatılmasını ’Tirene tirene kazanacağız’, ’Ulaşım hakkımız engellenemez’, ’Karayolu ulaşımına mahkum olmayacağız’ sloganları atarak tren garına kadar yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan Emel Karadeniz, “Türkiye’de en yoğun yolcu taşımacılığının yapıldığı bir bölgede kimseye sorulmadan demiryolu kapatma kararı alındı. Bu karar alınırken hiçbir şekilde halka sorulmadı. Biz üniversite öğrencileri olarak demiryolunun ulaşıma kapatılmasını istemiyoruz ve trenle seyahat etme özgürlüğümüz elimizden alınmasın” dedi. Grup açıklamanın ardından sessizce dağıldı.

Haberin Devamı