Gazete Vatan Logo

5 milyon öğrenciye trafiği anlatacaklar!

Sokakta İlk Adımlar Yol Güvenliği Eğitim Programı, 13 yılda 1 milyon 544 bin öğrenciye ulaştı. Türkiye’nin en uzun soluklu yol güvenliği projesinde hedef 5 milyon öğrenciyi bilinçlendirmek...

5 milyon öğrenciye trafiği anlatacaklar!

Türkiye’de trafik kazalarında yaşamını yitiren her 100 yayadan 26’sı çocuk ve bu oran Avrupa Birliği ortalamasının çok üstünde! Çocuklar boylarının küçük olması ve bedensel dezavantajlarının farkında olmamaları nedeniyle de trafikte yayalar içinde en riskli grup. İşte Renault bu bu riski azaltmayı ve çocuklarımıza yollarda daha güvenli davranış alışkanlıkları kazandırmayı amaçlayan Sokakta İlk Adımlar yol güvenliği eğitim programını, Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle 2002’de ilkokullarda uygulamaya başladı. Projeye daha sonraki yıllarda Total Oil Türkiye ve Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği de paydaş olarak katıldı. Aradan geçen 13 yılda, Türkiye’nin nüfus kaza ortalaması en yüksek 41 ilinde 1 milyon 544 bin öğrenci projeden yararlandı. Sokakta İlk Adımlar, hali hazırda yol güvenliği alanında Türkiye’nin en uzun süreli, en yaygın ve en kapsamlı yol güvenliği eğitim projesi niteliğini taşıyor.

Projenin uygulama kapsamı: 41 il 1374 İlköğretim Okulu

Yol güvenliği uzmanları ve pedagogların ortak çalışmasıyla hazırlanan ve MEB tarafından onaylanan “Sokakta İlk Adımlar” yol güvenliği eğitim seti 2002’de İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’daki okullarda ulaştırıldı. 13 yıldır sürdürülen proje bugün nTürkiye’nin 7 bölgesinde, kaza nüfus oranı en yüksek 41 ilde ve bin 374 okulda uygulanıyor.

Haberin Devamı

Oyun ile öğrenin

“Sokakta İlk Adımlar” kural ezberleten değil deneyim kazandıran, çocuğun günlük yaşantısıyla doğrudan ilişkili, oyun ve hayal gücünü harekete geçiren bir eğitim yaklaşımını temsil ediyor.

Hedef 5 milyon öğrenciye ulaşmak

Projenin geçmiş dönem değerlendirmesini yapmak ve gelecek hedeflerini paylaşmak için, İstanbul’da Cihangir Firuzağa İlköğretim Okulu’ndaki toplantıda konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, şöyle konuştu: “Türkiye’nin yol güvenliği karnesi iç açıcı değil. Son 10 yılda yani 1995 ile 2013 yılları arasındaki kazalarda; 0-14 yaş arasındaki 8 bin 685 çocuğumuz hayatını yitirmiş, 336 bin 575 çocuğumuz da yaralanmış. İşte sorun bu kadar vahim boyutta. 2002-2015 yılları arasında 1 milyon 544 bin öğrencimiz Sokakta İlk Adımlar yol güvenliği eğitim projesiyle buluştu. Şimdi projenin ikinci 10 yılı içindeyiz. Hedefimiz bu 10 yılın sonunda, dijital dünyanın sunduğu imkanlarla da 5 milyon öğrenciye ulaşmış olmak.”

Haberin Devamı

Soldan sağa: Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Bşk. Hitay Güner, Total Oil Genel Müdürü Antoine Tournand, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, İst. Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız.

Kentlerde oyun alanları azalıyor, sokaklar tehlikeli

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız şunları dile getirdi: “Ülkemizde araç sayısının her geçen gün artması, çocuklarımızın trafikte çeşitli tehlikelerle karşı karşıya kalmasına sebep olmaktadır. Özellikle büyükşehirlerde artan nüfus öğrencilerimizin oyun oynayabileceği alanların azalmasına ve oyun alanları olarak sokakları kullanmalarına sebebiyet vermektedir. Bir de sürücülerin kurallara yeteri kadar uymamaları, trafik güvenliğini tehlikeye atmakta ve üzücü kazalara sebebiyet vermektedir. Bu proje ile tüm öğrencilerimizin trafik güvenliği konusunda eğitim almış olmalarını sağlamış olacağız. Öğrencilerimiz kazalardan korunmayı öğrenecek, sokakta karşılaşabilecekleri riskler hakkında bilgi sahibi olacak.”

Haberin Devamı