Gazete Vatan Logo

5 liraya 150 km gidiyor 30 dakikada şarj oluyor

Renault’nun yüzde 100 elektrikli modeli ZOE, Türkiye’de satışta. B sınıfında yer alan otomobilde 65 kW (88 beygir) güç ve 220 Nm tork üreten lityum batarya yer alıyor. ZOE hava ve sürüş koşularına bağlı olarak günlük kullanımda 100 km ila 150 km yol kat edebiliyor. Araç bu mesafe için sadece 5 liralık elektrik harcıyor.

Dizel Clio fiyatına ZOE

Maksimum hızı 135 km/s olan ZOE, 0’dan 50 km/s’ye 4 saniyede ulaşıyor. Yüzde 3’lük ÖTV dilimine giren ZOE’nin fiyatı pil kira bedeli (ayda 59 euro) hariç 66 bin 500 lira. Dizel otomatik Clio’nun Türkiye’de 63 bin liraya satıldığını hatırlatalım. ZOE üç farklı şekilde ve sürede şarj edilebiliyor. Elektrikli araç, standart prizle 6-9 saat arasında, hızlı şarjla bataryanın yüzde 80’i 1 saatte ve yeni geliştirilen Cameleon ünitesiyle yüzde 80’i 30 dakikada şar oluyor.

Kâr, liderlikten önemli

Otomotiv pazarında bu yıl da liderlik için amansız bir rekabet yaşanıyor. 12 yıldır binek otomobilde satışlarda birinciliğini koruyan Renault Mais, 2014’te Volkswagen’le yarışıyor. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar ise tek hedeflerinin liderlik olmadığını belirtti. Aybar, “Satış stratejimizi kârlılık ve verimlilik doğrultusunda sürdüreceğiz. Lider olmak için kârlılıktan vazgeçmeyiz” dedi.

Haberin Devamı

Yerlilik oranı % 70

Türkiye’de binek otomobil pazarında ithalatın payı yüzde 75’ler seviyesinde gerçekleşirken, yerli üreticilerde bu oran sadece yüzde 25’te kaldı. Bursa fabrikasında Clio, Megane HB ve Fluence modellerini üreten Renault’nun toplam satışlardaki yerlilik oranı yüzde 68’i buldu. Satılan her 10 Renault otonun 7’si yerli oldu. 8 ayda pazarda en fazla yerli otomobil satışını Renault gerçekleştirdi.