Gazete Vatan Logo

5 koşu hatası

Koşmak faydalı ancak dikkat edilmesi şart. İşte sık yapılan hatalar.

5 koşu hatası

Sonbahar mevsimi yaklaşıp bunaltıcı sıcakların sonuna doğru gelirken açık hava sporlarına geri dönüş hız kazanacak gibi gözüküyor. Koşu bu sporların içinde en popüleri... Birçoğumuz koşu ile ilgili sıkıntılar yaşıyoruz ve yaşadığımız bu sıkıntılar aktiviteye devamlılıkta zorlanmamıza neden oluyor. Sizlere en çok yapılan 5 koşu hatasını derledim. Farkında olursanız koşmayı daha çok sevebilir ve daha düzenli hale getirebilirsiniz.

Hızlı koşmaya çalışmayın!

Çoğu insan kendi seviyesi için sürdürülemez bir hız ile koşarlar. Vücudunuza daha yavaş bir metabolik prosedür olan yağ depolarını kullanabilmeyi öğreterek işe başlamalısınız. Bunun için hafif tempoda koşmayı sevmeli ve bunu hata olarak görmemelisiniz.

Antrenmanlarınızı çeşitlendirebilirsiniz

Özellikle koşmaya yeni başlayanlar için, nerede iyilerse orada kalma potansiyeli fazladır. Çünkü bu özgüven artırır. Ancak antrenmanlarda çeşitlilik sağlamak, örneğin yavaş koşular yapmak, vucüdun adapte olmasını sağlar. Her şeyi bir koca blokta yapmak yerine, onu küçük parçaçıklara ayırıp büyütmek gereklidir.

Haberin Devamı

İş hayatı ve sporu dengelemelisiniz

Stresli bir çalışma döneminden geçiyorsanız o zaman düzenli bir egzersiz programını takip etmeniz ve profesyonel destek almanız şarttır. Antrenman içeriğinde dinlenme günlerini planlamak da önemlidir. Vücudunuz dinlenirse kuvvetlenir ve enerji sisteminiz hormonlarınızı yeniler.

Çok fazla yüklenmeyin!

Antrenmanda üç tane kontrol edilebilir değişkenler vardır. Bunlar sıklık, yoğunluk ve hacimdir. Eğer hepsini aynı anda değiştirirseniz vücudunuzu tüketirsiniz. Pek çok koşucunun ortak sakatlanma problemleri aşil tendonu, kas içi iltihaplanması, diz ve ayak yumuşak doku zedelenmeleridir. Bu problemler hemen olmaz ancak 5-10 sene içerisinde belli olur.

Koşmak bağımlılık yapar ama çok fazla yüklenmek veya egersiz yapmak sizi daha fit yapmaz! Vücut ancak dinlenme periyodunda daha fit olur. Hedefinize bir anda ulaşmak yerine, dinlenerek adım adım ulaşmaya çalışın. Bu durum vücudunuzun kendini yenilemesine izin verecektir.

Haberin Devamı

Kısa döneme odaklanmayın

Kısa dönemlik planlar yerine uzun dönem için plan yapmalısınız. Hedef ve sürdürülebilir bir ilerleme şablonu önemlidir.

Dönemsel programlamalar, senelik planı evrelere ayırmak, kuvveti de bu programın içine dahil etmek önemlidir. Tıpkı elit atletler gibi 6 aylık ya da 1 yıllık programlar yapmak ve hedefler koymak süreklilik açısından önemlidir. Koşuyu yaşamınızın bir parçası olarak görün...