Gazete Vatan Logo

5 katı talep geldi

Hazine, tarihinin en ucuz borçlanmasını IMF’siz yaptı

IMF ile yolların ayrılmasının hemen ardından yapılan 10 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracında Hazine, yüzde 5.625 kupon faizi ile tarihinin en ucuz borçlanmasını gerçekleştirdi. Hazine’nin 1 milyar dolarlık satış yaptığı tahvillere 5 katı talep geldi

Hazine yurtdışı piyasalarda düzenlendiği 2021 vadeli dolar cinsi tahvil ihracında tarihinin en düşük borçlanmasını yaptı. Uzun yıllar sonra ’IMF’siz ilk borçlanmasına çıkan Hazine, yüzde 5.625 kupon faizi ile 1 milyar dolarlık borçlanma gerçekleştirdi.

Hazine Müsteşarlığı’ndan yapılan açıklamada, 2010 yılı dış borçlanma programı çerçevesinde dolar cinsinden 2021 vadeli global bir tahvil ihracı gerçekleştirmek için dün Bank of America-Merrill Lynch, Barclays Capital ve RBS yatırım bankalarına yetki verildiği hatırlatıldı.

30 Mart 2021 vadeli tahvilin kupon oranının yüzde 5.625, yatırımcıya getirisinin ise yüzde 5.75 olarak gerçekleştiğinin belirtildiği açıklamada, söz konusu getiri oranının, benzer vadedeki ABD Hazine tahvillerine göre 202.7 baz puanlık bir getiri farkına (spread) karşılık geldiği kaydedildi.

5 katı talep geldi

Tahvile, dünyanın çeşitli bölgelerinden ihraç tutarının yaklaşık 5 katı talep geldiği bildirildi. Tamamlanan ihraçla, bugüne kadar Hazine Müsteşarlığı tarafından dolar piyasasında yapılan en düşük maliyetli borçlanmanın gerçekleştirildiğinin ifade edildiği açıklamada, “Bu başarıda, tahvile gösterilen talebin yüksekliği, çeşitliliği ve kalitesi etkili olmuştur” denildi.

Hazine açıklamasında, söz konusu ihraç ile 2010 yılı borçlanma programının yaklaşık yüzde 55’inin karşılanmış bulunduğu, ihraca ilişkin tutarın ise 18 Mart 2010 günü hesaplara gireceği kaydedildi. Hazine’nin 12 Ocak 2010’da hesaplarına giren 6 Ocak’ta yaptığı 2040 Vadeli Global Dolar Tahvil İhraç miktarı 2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Söz konusu tahvilin yatırımcıya getirisi yüzde 6,85 olarak gerçekleşirken, benzer vadedeki ABD Hazine tahvillerine göre getiri farkı (spread) 224.7 baz puan olmuştu.

Tahvillerin yüzde 40’ını yerli yatırımcılar aldı

Hazİne’nİn önceki gün gerçekleştirdiği 2021 vadeli dolar cinsi tahvillerin yüzde 40’ını yerli yatırımcılar aldı. Tahvillerin yüzde 22’si ABD, yüzde 21’i İngiltere ve yüzde 17’si Avrupa kaynaklı yatırımcılara satıldı. İhracın yüzde 44’ünü fon yöneticileri, yüzde 34’ünü bankalar, yüzde 10’unu hedge fonlar, yüzde 4’ünü sigorta emeklilik fonları, yüzde 4’ünü perakende alımlar, kalan yüzde 4’ü ise diğer alımlar oluşturdu.

Haberin Devamı