Gazete Vatan Logo

5 hasta kurtuldu

Çanakkale'de talihsiz genç Ramazan Güçlü'nün bağışlanan organları, İzmir ve Denizli'de 4 hastanede 5 hastaya can aşısı oldu

Gencin bağış kalbi 42 yaşındaki 2 çocuk annesi Songül Soy'a hayat verirken, incebağırsağı 3.5 aydır hastanelerde ölüm kalım savaşı veren 6 çocuklu Hüseyin Kanığ'a yaşam umudu oldu. Böbreklerin biri Denizli Pamukkale, diğeri İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ndeki hastalara, karaciğeri ise Ege Üniversitesi Hastanesi'nde Selver Tarhan'a nakledildi.

CUMARTESİ YOĞUN BAKIMA ALINMIŞTI
Kalple ilgili sorunları 5 yıl önce ikinci çocuğu Sevilay'a hamileliği sırasında başlayan ve doğumdan sonra sağlık sorunları artan evhanımı Songül Soy'un kapısını şans ikinci kez çaldı. 7 ay önce çıkan bağış organ için aranıp bulunamayan, geçen perşembe kaldırıldığı Ege Üniversitesi Hastanesi'nde durumu ağırlaşıp kalp için `acil çağrı' yapılan Soy, Çanakkale'den gelen bağış müjdesiyle yaşama umuduna kavuştu. Nitekim Soy, Prof. Dr. Mustafa Özbaran ve Doç. Dr. Tahir Yağdı'nın başkanlık ettiği ekip tarafından gerçekleştirilen nakille yeni bir hayata `merhaba' dedi. Soy'a ikinci kez uygun kalp çıkması eşi Metin Soy, oğulları 19 yaşındaki Hüseyin Soy ve yakınlarını sevince boğdu, naklin tamamlanmasını hastane bahçesinde heyecan içinde bekledi. Soy'un yakınları, talihsiz gencin ailesine başsağlığı dilerken, herkesi organ başığına davet etti.

3.5 AYDIR ÖLÜP ÖLÜP DİRİLDİ
Ramazan Güçlü'den alınan ince bağırsak, Diyarbakır'dan nakil için İzmir'e gelen ve 33 gündür Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan 6 çocuk babası 50 yaşındaki Hüseyin Kanığ'a nakledildi. Mardin'in Derik İlçesi Tapu Sicil Müdürü olan eşi Hüseyin Kanığ'ın 22 Eylül'de işyerinde başlayan şiddetli karın ağrısıyla hastaneye kaldırıldığını belirten Gülnur Kanığ, "Mardin Devlet Hastanesi'nden sonra Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edilen eşimin bağırsağı kangren olmuş. İnce bağırsağı alındı ama mikrop kaptığı için uzun süre yoğun bakımda kaldı, ölüm kalım savaşı verdi. Biraz iyileştikten sonra yani 33 gün önce de İzmir'e sevk edildik. Bu bağış eşime hayat verdi. Son şansımızdı. Sevinci ve üzüntüyü bir arada yaşıyorum. Çünkü bir hayat söndü, ama o sönen hayat benim eşime hayat oldu. Acılı aileye başsağlığı, sabırlar, ölen gence rahmet diliyorum" dedi.

Öte yandan Kanığ'a yapılan nakil, Türkiye'de gerçekleşen 5'inci incebağırsak nakli oldu. Doç. Dr. Alp Fürkan, Op.Dr. Can Varılsüha, Anestezi Uzmanı Dr. Canan Bor'la birlikte nakil ekibinde yer alan Op. Dr. Cezmi Karaca, "Türkiye'de incebağırsak nakli sadece merkezimizde yapılıyor. Bu hastanın daha önce geçirdiği rahatsızlık nedeniyle incebarsağının neredeyse tamamı alınmış. Yaklaşık 30 santimetrelik bir bölüm kalmış. Bu kısa incebarsakla hastanın hayatını sürdürmesi mümkün değildi. Çünkü emilim yapmadan her şey dışarı atılıyordu. Bu bağışla incebağırsak naklini gerçekleştirdik. hastamızın durumu şu an iyi" diye konuştu.

KARACİĞER DE İKİ ÇOCUK ANNESİNE
Ramazan Güçlü'nün karaciğeri de Ege Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde gerçekleştirilen operasyonla iki çocuk annesi Selver Tarhan'a takıldı. Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper ve Op. Dr. Ünal Aydın'dan oluşan ekip, Güçlü'den alınan karaciğeri Hepatit C nedeniyle siroz gelişen 55 yaşındaki Selver Tahran'a nakletti. Eşine 2005 Temmuz'da siroz teşhisi koyulduğunu, 2006 Şubat'ta da nakil kararı alındığını belirten emekli öğretmen Mustafa Tarhan, "Eşime ben can aşısı olmak istedim. ama şeker hastası olduğum için mümkün olmadı. Ama hep bağış organ bulunacağı umudu taşıyordum. Doktorlar 2-3 yıl sürebilir demişti, biz yıl dolmadan bu şansı bulduk. Cerrahi ekibe çok teşekkür ediyorum. Acılı aileye ise minnettarım. Onlara sabır, ölen gence rahmet diliyorum" dedi.

Güçlü'nün böbrekleri ise iki ayrı kentteki hastalara şifa umudu oldu. Böbreklerden biri Denizli Pamukkale diğeri Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne gönderildi. Uygun hastalar belirlendiğinde böbrekler de sahiplerini bulacak.

Haberin Devamı