Gazete Vatan Logo

5 çocuğunun 3’ü doktor 1’i öğretmen 1’i hemşire

Okuma yazma seferberliğine katılan 58 yaşındaki Kezban Koyun, “Yaşımız biraz ilerlemiş, kafamız pas tutmuş ama istiyoruz ki bir doktora gittiğimizde okumayı bilelim” diyor.

5 çocuğunun  3’ü doktor 1’i öğretmen  1’i hemşire

Mardin’in Derik ilçesinde başlatılan okuma yazma seferberliği kapsamında, 123 kursta, 1538 erkek ve kadına okuma yazma eğitimi veriliyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Çekmez, okuma yazma kurslarına katılımda Derik’in kentte birinci sırada yer aldığını söyledi. Kursa katılanlardan 58 yaşındaki Kezban Koyun, okuma yazma bilmemesine rağmen 5 çocuğunu da okuttuğunu anlattı. Türkçe bilmeyen Kezban Koyun, Kürtçe, “3 kız, 2 erkek çocuk annesiyim. 3 kızımdan biri doktor, biri hemşire, biri öğretmen; 2 oğlum da doktor. Onlardan yana rahatım. Kızım da ben kursta olduğum için beni ziyarete gelmiş. Okulu seviyoruz, istiyoruz ki okuma yazma öğrenelim. Yaşımız biraz ilerlemiş, kafamız pas tutmuş. İstiyoruz ki bir doktora gittiğimizde okumayı bilelim. Doktor tabelalarındaki yazıları okuyabilmek için okuma yazma kurslarına katıldım” diye konuştu.

Kızları köye örnek olmuş

Kezban Koyun’un eşi Fahrettin Koyun (57) da, yıllar önce yaşadıkları ve 300 kişinin yaşadığı Tepebağ köyünde, yakınları ve köylülerin tepkisine rağmen kız çocuklarını okula gönderdiğini belirtti. Fahrettin Koyun, “Kızlarımı okula gönderdiğimde benimle dalga geçtiler. Çocuklarımın hepsi çok zekiydi. Üniversite sınavında yüksek puan alıyorlardı ama onları Ankara ve İstanbul’daki üniversitelere gönderecek imkanım yoktu. Mecburan Diyarbakır ve Şanlıurfa’daki okullarda okutmak zorunda kaldım. Çok zor şartlar altında çocukları okutmayı başardık. Kızlarım okulları kazanıp bir yerlere gelince köylüler de bu kız çocuklarını okula göndermeye başladı” diye konuştu.

Haberin Devamı