Gazete Vatan Logo

5 bin Suriyeli yaşama koştu

5 gündür şiddetli çatışmaların yaşandığı Kobani’den Türkiye sınırına yığılan yaklaşık 5 bin Suriyeli Kürt, aç susuz Türkiye’ye girmeyi bekliyordu. Ve dün Başbakan’ın talimatıyla sınır açıldı. Yürümekte zorlanan yaşlılar sırtlarda, çocuklar kucaklarda tel örgüleri aştı...

5 bin Suriyeli yaşama koştu

Suriye’nin Kobani kantonunda 5 günden bu yana yaşanan çatışmalar, önceki gün şiddetlendi. IŞİD’in üç koldan kuşattığı Kobani’de PYD’nin silahlı kanadı YPG güçleri direnmeye başladı. Kobani’nin Türkiye’ye yakın noktalarındaki Kürtler ise önceki günden bu yana Türkiye sınırına akın etti. Suruç ilçesinin Dikmetaş köyü sınırında iki gün bekleyen yaklaşık 5 bin Suriyeli, gündüz 40 dereceyi bulan sıcak altında, gece karanlıkta umutla Türkiye’ye alınmayı bekledi.

‘Gidersek ölürüz’

Türkiye’ye geçme talepleri kabul edilmeyen kalabalıkta bulunanlara, Kürtçe bilen askerler aracılığıyla yapılan anonsla Kobani’ye gitmeleri, burada barınacakları ve gerekli ihtiyaçların AFAD tarafından Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan kendilerine ulaştırılacağı iletildi. Ancak sınır hattında bekleyen Suriyeliler, Kobani’ye gitmeleri durumunda kadın, yaşlı ve çocuklar dışındaki yetişkinlerin silahlandırılarak cepheye sürüldüğü ve savaşmak istemedikleri için gitmek istemediklerini söyledi. Bir kısmı ise gece köylerine döndü ama sabah olduğunda yine sınıra gelip umutla beklemeye koyuldu.

Haberin Devamı

‘Önemli olan insanlık’

Ve 2 günlük zorlu bekleyişin ardından beklenen talimat dün saat 14.30 sıralarında geldi. Temasları kapsamında Bakü’de bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ilk aşamada ihtiyaç hissedilen şeyin, insani yardım olduğunu söyledi ve sınırın açılması emrini verdi. Valilerin önceki akşam itibariyle talimatlandırıldığını belirten Başbakan Davutoğlu, “Şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da, Suriye’den ya da herhangi bir ülkeden, ölüm karşısında sığınacak bir yer olarak Anadolu’yu gören kardeşlerimiz sınırımıza geldiğinde etnik ve mezhebi ayrımı gözetmeden hepsini alıyor, alacağız” dedi.

‘Gelenlerin sayısı 500 bini aşabilir’

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Suriye Uzmanı Oytun Orhan, Kobani’nin ele geçirilmesi halinde 500 bin kişinin daha Türkiye’ye gelmek zorunda kalacağını söyledi: “Şu anda Kobani çevresinden çok sayıda kişinin kent merkezine yönelmesiyle nüfus 500 bine ulaşmış durumda. Bu kişiler Türkiye’ye de gelebilir. ele geçirilirse muhtemelen bu nüfusun tamamı Türkiye’ye göç etmek zorunda kalacak. “

Haberin Devamı

Suriyeli kadın mayına bastı

Suriye tarafında sınıra doğru gelen 50 yaşlarındaki bir kadının bastığı mayın infilak etti. Suriye tarafında da endişeye yol açan patlamada yaralanan kadın, battaniye ile sınır tellerinden geçirildi ve otomobille Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Bir lokma ekmek bir yudum su...

Sınırdan geçmesine izin verilmeyen Suriyelilere Suruç ve çevre mahallede yaşayanlar tarafından ekmek ve su getirildi.