Gazete Vatan Logo

5 bin lirayla Anadolu Farm’ı kuran İsa, 200 milyonla kayboldu

İkinci Çiftlik Bank vakası olarak bilinen Anadolu Farm CEO’su İsa Karademir 23 Mart’taki basın toplantısından beri kayıp. 22 bayiden yaklaşık 200 milyon değerinde para topladığı iddia edilen Karademir’in de eskiden rapçi olduğu anlaşıldı

5 bin lirayla Anadolu Farm’ı kuran İsa, 200 milyonla kayboldu

Kayseri’de, Çiftlik Bank benzeri bir yapılanma olduğu iddiasıyla Anadolu Farm hakkında da soruşturma başlatıldı. Anadolu Farm sitesinin temellerinin 2016 Aralık ayında ‘Gerçek Çiftçi’ isimli bir oyunla atıldığı ve bundan 6 ay sonra 2017 Mayıs ayında Anadolu Farm’ın kurulduğu ortaya çıktı.

Basın toplantısından sonra

Kayseri merkezli Ekolium A.Ş. çatısı altında faaliyet gösteren ve yılda yüzde 200’e varan oranlarda kâr vaat eden Anadolu Farm’ın yaklaşık 8 ayda, 22 bayiden 200 milyon TL para topladığı iddia edildi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın incelemeye aldığı Anadolu Farm’da 2 hafta önce tüm ödemeler dururken, şirket CEO’su İsa Karademir basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında kendilerinin Çiftlik Bank sisteminde bir saadet zinciri olmadıklarını ve süreci bizzat takip ettiklerini, soruşturmanın ardından ise ödemeleri yapmaya başlayacaklarını söyledi.

Üyeler yapılan basın açıklamasının ardından Karademir’e ulaşmaya çalıştı ancak Karademir kayıplara karıştı.

“Haberim olmadan”

B.G., Karademir ve yazılımcı bir arkadaşıyla 2016 Kasım ayında ‘Gerçek Çiftçi’ isimli bir oyun sitesi kurduklarını ve bu siteye yatırım yaptığını söylerken, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Haberin Devamı

İsa, bana bir iş kurmak istediğini ve 5 bin lira lazım olduğunu söyledi. Güvenli bir iş olduğunu söyleyince kabul ettim ve 2 bin lira yatırdım. O zaman banka memuruydu, benim de hesaplarımı o yönetiyordu. Bir süre sonra hesabımda para transferleri olduğunu gördüm. İlk başta anlamadım.

Sonra içime kurt düştü ve hesabımı kontrol ettim. Yüzlerce kişiye para transferi yapıldığını gördüm. 2 ay sonra ise bana sitenin zarar ettiğini ve bu yüzden sattığını söyledi.

Ben de tamam dedim çekildim. Ancak 1 ay sonra altında 100 bin liralık arabayı görünce şüphelendim. Sonra öğrendim ki 2017 Mayıs ayında siteyi Anadolu Farm olarak değiştirmiş ve Ekolium A.Ş. isimli bir şirket kurmuş. Bunları öğrenince hemen savcılığa şikayette bulundum ancak kimse beni dikkate almadı. 2017 Temmuz ayında BİMER’e, MASAK’a araştırma yapılması için defalarca dilekçe verdim ama dönüş alamadım. Daha sonra akrabası olduğum için dolandırılan insanlar bana gelmeye başladı. İnsanları ödeme yapacağız diye kandırdılar.

Haberin Devamı

Kardeşi, kayınbabası ve kaynı tutuklandı. Eşi ve iki çocuğunu da geride bırakıp 200 milyondan fazla parayla kaçtığı iddia ediliyor. Maraş’taki bir bayisi beni arayarak 11 milyon lira aldığını söyledi. Toplamda 22 bayisi var. İsa, çok zeki ve güvenilir bir çocuktu. Asla böyle bir şey yapacağı aklımıza gelmezdi.

O da Mehmet Aydın gibi rapçi çıktı

23 Mart’tan bu yana haber alınamayan Karademir’in 7 Şubat 1990 doğumlu, evli ve 2 çocuk babası olduğu öğrenildi. Üniversite yıllarında internette ‘Asi İsa’ adıyla rap şarkıları olan Karademir, 2012 yılında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 3 yıl boyunca mühendis olarak çalışan Karademir, 2015 yılında banka sınavlarına girerek memur oldu. Karademir’in akrabası B.G. sanal çiftlik işleriyle bu tarihten itibaren başladığını söyledi.